ROP Severozápad povede Havlicová, Markvart byl odvolán

Chomutov - Dotační úřad Severozápad povede úřednice Jana Havlicová, dosavadní vedoucí finančního oddělení. O jejím pověření odpoledne rozhodl výbor Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad. Zároveň byl odvolán i dosavadní ředitel úřadu Pavel Markvart, který je od začátku září ve vazbě. Informace potvrdil předseda výboru Jaroslav Komínek. Pokud by se situace dnes nevyřešila, úřadu reálně hrozilo bezvládí.

Zda zůstane Pavel Markvart nadále ředitelem Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad, zajímalo snad každého, kdo marně čeká na přislíbené dotace z EU. Peníze měly dostat kraje například na své dopravní stavby, ale i soukromníci, jako jsou krušnohorské lyžařské areály. Nečekané výpadky příjmů musí pokrývat půjčkami.

Teď by měla situaci vyřešit Havlicová, dosavadní vedoucí finančního oddělení. „Nemůžu říct, že bych chtěla, ale někdo to dělat musí,“ řekla po svém pověření Havlicová. „Čeká nás jednání na ministerstvu o dalším působení programu. Budeme se snažit o obnovení proplácení a napravení chyb, které se tu v minulosti děly,“ popsala své další plány. Úřad by měla vést od 1. října.

Funkcí jejího zástupce byl pověřen dosavadní šéf účetního odboru Michal Kinter. „Pověřili jsme vedením nové lidi, což by mělo vytvořit podmínky pro znovuobnovení čerpání evropských dotací,“ řekl po jednání Komínek. Adeptů podle něj bylo víc, výbor prý nakonec vybíral z osmi variant.   

Co je ROP?

Regionální operační programy rozdělují evropské dotace od roku 2007, z hlediska EU jde o územní celky regionální úrovně NUTS2. V Česku probíhají ROP v tzv. regionech soudržnosti, kterých je sedm. Obvykle zahrnují dva nebo tři kraje. Programy jsou řízeny regionálními radami, v jejichž čelech stojí předsedové a jejich činnost kontrolují výbory. Tyto funkce jsou politické, členy výboru dosazují jednotlivé kraje. Praktickou činnost má na starost Úřad Regionální rady.

Dotační úřad rozděluje pro oba regiony 19 miliard korun, z toho 16 miliard už je rozděleno. Během října by měly české úřady vést jednání s Evropskou komisí o tom, kolik peněz z toho se nakonec bude muset vracet. Hovoří se o 2,5 až 3,3 miliardy korun, Komínek ale odmítl o konkrétní částce hovořit. Není jasné ani to, zda budou dotace vracet konkrétní žadatelé, nebo se bude vracet z veřejných rozpočtů.

Budova ROP Severozápad
Zdroj: ČT24

Činnost současného výboru dlouhodobě ochromují spory regionálních politiků. Zastupitelům Karlovarského kraje se například dosud nepodařilo obsadit křeslo po Tomáši Hybnerovi, který odstoupil z výboru a funkce místopředsedy rady na jaře. Většina stran dosud ani nenominovala žádného Hybnerova nástupce.

Bez peněz hrozí projektům zastavení

Mezi místa postižená zastavením toku evropských dotací do Karlovarského kraje patří klínovecký lyžařský areál. V očekávání finanční podpory z Bruselu se pustil do výstavby nových lanovek a rozšíření sjezdovek. Ohrožena je především stavba nové lanovky z Jáchymova na Klínovec za 90 milionů korun. Provozovatel areálu chce ještě letos dosadit první sloupy. „Další práce by měly pokračovat na jaře. Jestliže ale do té doby nebudou dotace vypláceny, nastanou problémy. V nejhorším případě bychom museli stavbu přerušit,“ poukázal provozovatel střediska Martin Píša.

Výbor řešil také odvolání Markvarta, kterého nakonec funkce zbavil. V minulých dvou týdnech přitom v zákulisí zaznívaly i hlasy, že část členů výboru preferovala pro Markvarta presumpci neviny. Po odvolání dál zůstává zaměstnancem úřadu, i když na nižší pozici.

Pavel Markvart
Zdroj: ČT24

Pavla Markvarta zadrželi policisté 4. září, o tři dny později na něj soud uvalil vazbu. V rukou policie a později vazbě skončil také tehdejší náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda, obviněni byli i další lidé včetně dvou Markvartových předchůdců v čele dotačního úřadu. Podle státního zástupce souvisí obvinění s činností Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad. Policie obviněné stíhá pro trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby a poškození finančních zájmů Evropských společenství.

Důležité okamžiky kauzy ROP Severozápad

  • 22. března 2011: Policie prohledala sídlo dotačního úřadu a zadržela mj. ředitele Petra Kušnierze. O dva dny později na něj soud uvalil vazbu. Letos byl Kušnierz nepravomocně odsouzen k 7,5 roku vězení kvůli korupci.
  • 1. ledna 2012: Do čela úřadu nastoupil po dlouhém faktickém bezvládí Pavel Markvart.
  • 23. května 2012: Opoziční politik Leo Steiner, který krátce pracoval na dotačním úřadě, promluvil o korupci a klientelismu při rozdělování dotací.
  • květen, červen 2012: Proběhly audity objednané ministerstvem financí a později Evropskou komisí.
  • 4. června 2012: EK pozastavila vyplácení peněz pro ROP Severozápad.
  • léto 2012: Policie opakovaně prohledala sídlo dotačního úřadu.
  • 4. žáří 2012: Zadržen a obviněn byl ředitel Markvart, později byl poslán do vazby. Spolu s ním byl zadržen a později do vazby poslán tehdejší náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda, obviněni byli i dva Markvartovi předchůdci v čele úřadu. Policie je podezírá z ovlivňování přidělování dotací.
Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)