Invalidní vozíky pro dvojčata zaplatil sponzor, pojišťovna nepomohla

Tábor - Jedenáctiletá dvojčata Honza a Adéla Hatákovi z Tábora jsou odkázaná na invalidní vozík. Z těch, které jim před dvěma lety proplatila pojišťovna, už ale děti vyrostly. Sehnat větší vozíky se ovšem ukázalo jako nepřekonatelný problém. Matce samoživitelce nakonec pomohl sponzor. Řadě dalších rodin, ve kterých vyrůstají děti s pohybovým handicapem, ale problémy s novými vozíky zůstávají.

Nové vozíky pro dvojčata stály 120 tisíc. „Je to největší dar, který jsme kdy dali,“ uvedl Petr Adensan ze společnosti Rumpold Tábor. Pro maminku dětí, která je navíc samoživitelka, představuje částka nájem za deset měsíců. Finanční situaci rodiny navíc výrazně zhoršil nový systém rozdělování sociálních dávek. Loni dostávali dohromady devět tisíc, letos už jenom dva.

Děti i dospělí mají nárok na vozík přes pojišťovnu jednou za pět let. VZP ale tvrdí, že není problém získat ho dřív. „Zajdou za svým lékařem, ten jim vypíše poukaz, který potom schválí revizní lékař pojišťovny a potom už nic nebrání tomu, aby dítě získalo nový vozík,“ řekl ČT mluvčí pojišťovny Jiří Rod.

Iva Míková z táborského Centra Kaňka to ale tak růžově nevidí: „Máme několik aktuálních případů, kdy to neklaplo.“ O poukaz na vozíky opakovaně žádala i matka postižených dvojčat. Neuspěla ale ani u jednoho ze tří lékařů. Složitému vyjednávání u čtvrtého byla ušetřena díky daru od sponzora.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)