Kam s ním? Autobus Drop Inu nechtějí ani na Hlavním nádraží

Praha – Drop In nabízí narkomanům metadon - náhražku drog - ve speciálním pojízdném autobusu. Poté, co mu skončila nájemní smlouva v pražské ulici Ve Smečkách, umožnila mu dál působit pouze Praha 2 – každý den na dvě hodiny autobus zastavuje před Hlavním nádražím. Ani tam ale není přijímán s nadšením. Kvůli zvýšenému výskytu narkomanů v blízkosti frekventované cestovní tepny už se ohradily společnosti České dráhy a Grandi Stazioni.

Drop In nabízí každý den v dopoledních hodinách náhražkovou látku metadon, která pomáhá v léčbě závislých. K autobusu si před Hlavní nádraží přijde dennodenně více než 100 narkomanů. Vedení Drop Inu navíc přiznává, že lze těžko odhadnout situaci v době, až udeří mrazy.

Za léčícími se narkomany měl autobus původně jezdit do různých městských částí. Plány ale rychle zatrhly radnice a odmítly poskytnout parkovací místa. Například Praha 1 stanoviště odmítla s tím, že chce vyhnat drogovou scénu z centra města a očí turistů. Vedoucí centra Jiří Presl ale postoj městských částí nechápe. „Ten zmíněný argument je argumentem proti tomu, aby vůbec metadonová pomoc byla zajišťována,“ řekl Presl.

Pochopení našlo Centrum Drop In pouze na Praze 2, která mu vyčlenila prostor před Hlavním nádražím. Proti tomu se ale postavily České dráhy i nájemce budovy. „Drogově závislí nemají jinou šanci než chodit přes hlavní halu. Chodí mezi zákazníky a to nám nepřipadá rozumné,“ sdělil mluvčí ČD Radek Joklík.

Vlakové nádraží je ale jediné místo, kde může autobus stát. Praha 2 ale rozhodnutí měnit nechce. „Obyvatelé si nestěžují a tato lokalita se nám zdá jako nejvhodnější,“ uvedla starostka Jana Černochová. Drop In musí přečkat v omezeném provozu do prosince, kdy by se měl přestěhovat Na Bulovku. 

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)