Dalešická přehrada jde do finále

Dalešice – Modernizaci provozu právě dokončují na přečerpávací vodní elektrárně Dalešice. Po výměně generátorů a opravě turbín zbývá vyměnit už jen blokové transformátory. Nové dnes připojovali a odváželi ty staré.

Zajistit, pevně přivázat, zaháknout a opatrně zvedat. První trojici starých transformátorů je potřeba bezpečně naložit a přestěhovat k rozebrání do strojovny. „Po rozborce těchto transformátorů bude zjištěno, v jakém jsou stavu. Během jednoho až dvou roků dojde k výměně i těch zbývajících třech,“ uvedl vedoucí oddělení Stroj Přečerpávací vodní elektrárny Dalešice Bohuslav Seitl. Ze starého transformátoru vypustili 18 tun oleje, zařízení přesto váží ještě přes 100 tun a nakládá ho těžkotonážní jeřáb.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Staré transformátory bez problémů fungovaly bezmála 35 let, stárnutí materiálu však zhoršovalo především izolační vlastnosti. „Vzhledem k tomu, že už se použily nové, lepší materiály, mají o 6 procent vyšší výkon a ztráty se snížily o 25 procent,“ doplnil vedoucí provozu elektrárny Josef Blaha.

Výměnou jediného transformátoru se ušetří takové množství elektřiny, které by bez problémů stačilo k vytápění asi sedmi rodinných domů. „Cena jednoho transformátoru je řádově v desítkách milionů,“ dodal Josef Blaha.

Kvůli přepojování transformátorů byla elektrárna zcela mimo provoz pouhé dva dny, dnes už dvě turbíny zase běží. K úplnému obnovení provozu dojde 5. října.