Žalobu majitele pozemku pod D11 soud zamítl, vyvlastnění platí

Hradec Králové – Žalobu proti rozhodnutí o vyvlastnění pozemků potřebných pro stavbu dálnice D11, kterou podali majitelé půdy Lubomír Bažant a jeho sestra, královéhradecký krajský soud zamítl. Žalobci chtěli od státu více peněz, tvrdí, že nechtějí zabránit samotné stavbě dálnice. Proti verdiktu se odvolají.

Kromě ceny, kterou dostal za vyvlastněné pozemky, kritizoval Lubomír Bažant výsledek akce – stát vyvlastnil pouze pozemky, které potřeboval pro dopravní stavbu, a zbytek původnímu majiteli ponechal. Bažantovi tak zůstaly dvě malé parcely, které jsou navíc v těsném sousedství dálnice D11, podle majitele je nelze využívat. Soud však Bažantovu žalobu odmítl. Podle soudkyně Věry Adámkové byla nesprávně formulovaná.

Lubomír Bažant se ale zatím nevzdává, proti verdiktu krajského soudu se chce odvolat. „Se soudcovskou mafií laik nepořídí, čili si na případ najímám právníka a určitě se proti verdiktu odvoláme,“ řekl Bažant. Poukázal také, že se soud velice táhl: „Tři roky trvalo jenom to, než si paní předsedkyně senátu ujasnila, zda je to příslušné Hradci, nebo Praze.“

Cena, kterou Bažant odmítl, aby stát zareagoval vyvlastněním, činila 63 korun za metr čtvereční. S tím, že o pozemek o rozloze asi třetiny hektaru u Praskačky přijde, přitom neměl majitel problém. „Jsme motoristé, také chceme po dálnici jezdit, ale tu nabídnou cenu jsem nechtěl respektovat,“ vysvětlil Bažant. Již při zahájení hlavního soudního líčení před několika lety prohlásil právní zástupce Ředitelství silnic a dálnic Jan Mareček, že ŘSD nemohlo uzavřít dohodu za cenu vyšší, než jaká byla v dané době stanovená. Rozhodnutí o vyvlastnění vydala radnice v Lázních Bohdaneč, v roce 2005 rozhodnutí nabylo právní moci poté, co Krajský úřad Pardubického kraje zamítl Bažantovu stížnost.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)