Domácnosti na Českobudějovicku budou svítit díky biomase

České Budějovice - Společnost E.ON Trend v Teplárně Mydlovary na Českobudějovicku uvedla do provozu nový energoblok na biomasu. Zajistí elektřinu pro zhruba šest tisíc domácností ročně, kromě toho vyrobí i teplo. Starostové tamních obcí i ekologičtí aktivisté tak slaví - zamýšlená spalovna komunálního odpadu totiž definitivně nevznikne.

Energoblok přišel na víc než 260 milionů korun. Stavba začala v roce 2010. „Jako palivo pro parní kotel budeme používat lesní štěpku. Denně jí spotřebujeme kolem 90 tun,“ uvedl jednatel společnosti E.ON Trend Tomáš Turek. Tento výkon podle něj odpovídá roční úspoře zhruba 15 000 tun hnědého uhlí, které by se na výrobu odpovídajícího množství elektřiny muselo spálit v uhelných elektrárnách. S tím souvisí i výrazný pokles emisí CO2 v samotné Teplárně Mydlovary, a to o 70 procent.

Nový zdroj bude kromě elektřiny vyrábět i teplo, které bude dodáváno do soustavy vytápějící Mydlovary a přilehlou Zliv. „Ročně půjde zhruba o 60 000 gigajoulů tepla,“ upřesnil Turek. Zároveň se tak zvýší spolehlivost dodávek tepla a stabilizují se jeho ceny. Společnost chce u nového energobloku ještě zvelebit areál a vybudovat v něm školicí centrum.

Proti projektu spalovny se zvedla vlna odporu už před dvanácti lety. Odpůrci tehdy založili občanská sdružení, protestovali proti stavbě i proti plánované trase pro svoz odpadu. Podle projektu měla spalovna ročně zlikvidovat až 100 tisíc tun komunálního odpadu. „Projekt je definitivně mrtvý,“ potvrdil mluvčí E.ONu Vladimír Vácha. To kvitují i Jihočeské matky. „Vnímáme to jako velké vítězství, povedlo se nám zabránit výstavbě neekologické spalovny,“ uvedla Monika Wittingerová Machová ze sdružení. 

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON Energie AG. Firma E.ON Energie AG je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem asi 15 milionů zákazníků.

Česká energetická skupina E.ON zásobuje elektřinou v jižních Čechách a na jižní Moravě 1,2 milionu zákazníků, na trhu má asi dvacetiprocentní podíl. V oblasti plynu disponuje více než 4 000 kilometrů dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice je 5,5 procenta.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)