Dva roky bez mostu odstřihnou Malín od centra Kutné Hory

Malín (Kutná Hora) - Silniční nadjezd spojující předměstí Kutné Hory-Malín s centrem města je v havarijním stavu. V zimních měsících ho proto čeká demolice. Stavební práce na rekonstrukci mostu však kvůli odvolání neúspěšných firem začnou až příští rok. Místní tak čekají dva roky trvající komplikace. Do centra se budou dostávat jen po zdlouhavých objízdných trasách.

Most v Malíně je v havarijním stavu - s jeho demolicí a novou výstavbou místní počítají. Na dva roky trvající stavební práce se ale netěší. Nadjezd je jedinou spojnicí s centrem Kutné Hory. Jeho oprava tak zkomplikuje lidem nejen cestu do práce, ale dětem taky cestu do školy. Ta v Malíně je totiž nově uzavřená a žáci musí dojíždět do jiných škol v Kutné Hoře. 

Radnice počítá s tím, že po dobu výstavby nového nadjezdu posílí počet autobusových spojů. I ty ale budou muset po objízdných trasách. „Velice nás překvapilo to, že nikdo nepočítá s tím, abychom se dostali do města alespoň pěšky,“ uvedl Milan Jarkuliš, předseda osadního výboru Malín.

„S vybudováním lávky se nikdy nepočítalo ani nepočítá, ta cena předpokládaná u ní se pohybuje kolem 15-20 milionů, což je vysoká investice, kterou my si nemůžeme dovolit,“ uvedla Martina Vápeníková, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic. V takovém případě ale hrozí, že si lidé budou cestu zkracovat nebezpečným přecházením přes koleje. Na vlakovém nádraží pak budou za pár minut, kdežto jinak by museli cestovat přes půl hodiny.

Kvůli odvoláním neúspěšných uchazečů ve výběrovém řízení se stavba zatím stále odkládá. Spustit lze pouze přípravné práce, bourat se začne v zimě.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)