Uctívejte prameny, vzkazují Keltové od Teplic

Teplice – Keltské šperky, ozdoby a nástroje, které byly nalezeny v místních lázeňských pramenech, představuje teplické muzeum. Podle archeologů pocházejí z doby šesti set let před naším letopočtem. Cennosti se do vody nedostaly náhodou, ale byly patrně obětovány.

Archeologická výstava Keltové a voda je svědectvím o prvních známých návštěvnících minerálního pramene Pravřídla v Teplicích. Návštěvníci poprvé uvidí stovky keltských náramků, prstenů a spon z Obřího pramene v Lahošti u Duchcova.

Mezi další exponáty patří železné keltské sekyry nebo ulity z mořských plžů, dopravené na Teplicko až z Rudého moře. Největší exponát výstavy představuje model nově objeveného dubového keltského člunu z roku 281 před naším letopočtem.

  • „Keltský poklad“ zdroj: ČT24
  • Keltské šperky zdroj: ČT24

„Dobrovolně dávali vodě a pramenům to nejcennější, co měli,“ říká Vlasta Tichá z teplického muzea. Výtvarník Josef Ryzec dodává: „Studánky a prameny byly uctívány. Je tam řada božstev.“

„Mějte k vodě úctu!“ Tak podle autorů teplické výstavy zní jeden z odkazů Keltů. Jedním dechem připomínají, že v minulém století, kdy těžba uhlí přesáhla únosnou mez, začaly lázeňské prameny vysychat.

Výstava je doplněna řadou doprovodných akcí. Návštěvníci mohou zkusit ražbu keltské mince s obrazem oslíka, upravit si účes „po keltsku“ vápennou pomádou nebo se naučit hazardní hru keltské vrhcáby.

KELTOVÉ a VODA / od 6. září do 22. října 2012 / Regionální muzeum v Teplicích / Zámecké náměstí 14

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)