Dnes je možno zažít Prahu jinak

Praha – Praha dnes hostí sedmý ročník festivalu Zažít město jinak, v jehož rámci budou moct Pražané a jiní návštěvníci navštívit koncerty, různá divadelní představení nebo například debaty na různá témata. Festival odstartovala v deset hodin dopoledne již tradiční cyklojízda se startem na Václavském náměstí. S festivalem souvisí i řada dopravních omezení, na která se musí Pražané připravit.

Dopravních omezení bylo a je podle redaktorky České televize Anny Rackové hned několik. První souvisela s velkou podzimní cyklojízdou, která odstartovala v deset hodin z Václavského náměstí. Dále pokračovala do Karlína, Holešovic a zpět na začátek. Podle organizátorů se na startu objevilo na dva tisíce cyklistů, při příjezdu jich však bylo mnohem víc, neboť po cestě se přidávali další.

  • Tradiční cyklojízda během festivalu Zažít město jinak zdroj: ČT24
  • Tradiční cyklojízda během festivalu Zažít město jinak zdroj: ČT24

Další omezení souvisí s evropským dnem bez aut, jenž je pod záštitou pražského magistrátu. V rámci této akce je zavřeno Smetanovo nábřeží, řidiči však úsek mohou objet po druhé straně Vltavy. Další omezení v rámci festivalu Zažít město jinak by nemělo postihnout žádné dopravní tepny. 

Vít Masare, organizátor

„Lidé uvidí, jak by město mohlo vypadat, kdyby se některé věci dělaly jinak. Jak by chodníky vypadaly, kdyby byly chodníky, a ne parkoviště. Jak by to vypadalo, kdyby kavárny mohly využít veřejný prostor.“

Sedmého ročníku akce se účastní lidé z třiadvaceti pražských čtvrtí. Myšlenkou festivalu je například poznat své sousedy, debatovat o budoucnosti různých pražských čtvrtí a nebo se jen tak zúčastnit dalších různých doprovodných akcí.

Vydáno pod