Čtyřkolák dovezl cestující do století páry

Praha - Oslavy Dne železnice přilákaly na pražské nádraží Braník stovky zájemců o jízdu historickým vlakem. Ti mohli srovnat způsob, jakým se cestovalo koncem 19. století, s tím, jak se po železnici jezdí dnes. Kromě parních lokomotiv a drezín se jim otevřela i jinak nepřístupná dopravní kancelář.

Na nádraží Braník elektriku na jeden den vystřídala pára a pohodlné čalounění nahradily tvrdé dřevěné lavice. Historické lokomotivy vyjedou na trať desetkrát až dvacetkrát v roce. Každá z nich má vlastní životní příběh a taky přezdívku. Parní mašina Čtyřkolák, která svezla cestující dnes, patří k těm, které se zpátky na koleje podívají nejčastěji - někdy i pětadvacetkrát za rok.

Oproti tomu sláva mechanických drezín odezněla s koncem 19. století. Drezíny původně sloužily především pro přepravu drážních inspektorů. Dnes si mohli jízdu na ruční pohon vyzkoušet všichni, kdo měli dost síly.

Nezůstalo ovšem jen u historie. Na nádraží v Krči a na Smíchově se trasa dnes už muzejních vozů protla s trasou těch nejmodernějších, které v okolí Prahy jezdí - se City Elefanty. „Cestující mají možnost přestoupit a vyzkoušet si rozdíl mezi prknem a pohodlnou sedačkou,“ poznamenal organizátor Petr Pavlík. „Tam, kde se dřív mačkalo pět lidí v řadě, teď můžeme počítat se čtyřmi, takže je vidět, že se přeci jen máme o něco lépe než naše babičky s dědečky,“ dodal. 

Reportáž Anny Chudobové (zdroj: ČT24)

Dny železnice probíhají po celé republice. Hlavní program se letos soustředí do Brna, kam příští sobotu přijede i salónní vůz prezidenta Masaryka a prezidenta Husáka nebo speciální kinematovlak.