Českobudějovičtí taxikáři by chtěli být rychlejší

České Budějovice – V Českých Budějovicích se rozhořel spor o využívání preferenčních pruhů na silnicích. Zatím slouží pouze autobusům. Jezdit by v nich však chtěli i taxikáři, kteří argumentují, že v jiných městech jejich auta do těchto míst běžně zajíždějí. Radnice jejich požadavek zkoumá, s podporou však váhá.

Martin Loubal jezdí s taxíkem už 16 let. Situace je podle něj v českobudějovických ulicích kritická, tři klíčové tepny silničáři kvůli opravě uzavřeli. S autem proto kličkuje po objížďkách, cesta tak zabere více času, zákazník si musí připlatit. „Jsme na tom biti, ale chápu, že je třeba to udělat,“ prohlásil Martin Loubal. Podle něj by průjezd byl rychlejší, pokud by taxikáři mohli využívat nově vznikající preferenční pruhy. Zatím slouží pouze městským dopravcům. „V jiných městech to funguje tak, že tam jezdí MHD i taxislužba,“ dodal taxikář a mluvčí Policie ČR České Budějovice Regina Tupá doplnila: „Zřízením koridoru MHD dojde v Českých Budějovicích ke změně dopravního režimu. Vše ostatní ukáže až praxe.“

Ve městě jezdí 150 taxíků a většina jejich řidičů požádala magistrát, aby jim vjezd do těchto míst umožnil. „Taxík, případně kolo, je pro cestující, kteří spěchají, určitou alternativou,“ zdůraznil řidič taxislužby Petr Šimek a náměstkyně primátora města Ivana Popelová (HOPB) to neodmítá: „Technicky to možné je, i když to vyvolává určité komplikace.“

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Jihočeské taxikáře podpořili pražští kolegové, podle nich takové opatření zrychlí dopravu. „Když jsou zácpy, tak jsou ty pruhy pro nás dobré. Prostě s klientem nečekáme,“ uvedl jeden z nich.

Dopravci zásadní výhrady k plánům taxikářů nemají. Jízdu v nových pruzích si pochvalují, daří se jim tak zmírnit zpoždění. „Snížíme tím zpoždění, která jsou dnes třeba i v desítkách minut,“ potvrdil ředitel Dopravního podniku České Budějovice Jaroslav Ďuriš.

Radnice se bude žádostí taxikářů zabývat už příští týden. Podle náměstkyně Ivany Popelové však radní s největší pravděpodobností taxíky do preferenčních pruhů nepustí.