KRNAP vytváří detailní digitální model Krkonoš

Vrchlabí – Správa Krkonošského národního parku sestavuje detailní digitální model Krkonoš, který zobrazí hory do posledního detailu včetně budov a stromů. Model bude možné prohlédnout si na mapovém portálu KRNAP, parkové správě poslouží zejména při plánování opatření, která pomohou v péči o přírodu.

Snímkování Krkonoš probíhalo během prázdnin, kdy nad pohořím létalo speciální letadlo. Lidé se na několika místech setkávali s bílými plachtami, které sloužily jako kontrolní zaměřovací body k laserovému snímání.

Výsledkem práce je hned několik modelů. „Konečným výstupem zpracování dat jsou různé druhy velmi detailního modelu reliéfu krajiny,“ přiblížil mluvčí správy Radek Drahný. Správa KRNAP získala například speciální letecké snímky ve vysokém rozlišení, které pomohou rozlišit například zdravotní stav rostlin. „Získaná data umožní provádět velice přesné analýzy určené k plánování nejrůznějších opatření v oblasti péče o krajinu, ochranu přírody, lesního hospodářství, turismu nebo také krizového managementu,“ shrnul mluvčí Drahný.