Nové relax centrum v Plzni láká bruslaře, cyklisty i malé děti

Plzeň – V centru Plzně bylo dnes otevřeno nové Relax centrum Štruncovy sady, které návštěvníkům nabízí různá sportoviště, hřiště i cyklostezky. Rok trvající proměna území u soutoku řek Radbuzy a Mže stála 72 milionů korun bez DPH. Součástí stavby je také nová lávka pro pěší přes řeku Radbuzu, která téměř po 150 letech spojila centrum s areálem Prazdroje. Lidé se tak dostanou z pivovaru do města a obráceně bez toho, aby museli přecházet velmi frekventovanou magistrálu před pivovarem.

„Vybudovali jsme 1,2 kilometru cyklostezek a v prostoru je 1,7 hektaru nově založené nebo obnovené zeleně. Lákadlem pro lezce bude 18 metrů vysoká horolezecká stěna, jedna z nejvyšších v Česku. Na své si přijdou pěší, bruslaři i skateboardisté,“ řekl Martin Klír z městského útvaru koordinace evropských projektů. Na vybudování relax centra přispěl 48 miliony korun evropský program ROP. 

V areálu vznikly mimo jiné promenády, dětská hřiště, lezecká stěna, skateboardové centrum, cyklostezky, dráha pro in-line bruslaře, prvky pro cvičení, místa pro sezení, ale také venkovní galerie i plochy pro graffiti. Částečně se změnila také Brána borců na stadion. V oplocené části, kterou využívají plážoví volejbalisté, lukostřelci a hokejbalisté, vzniklo pro sportovce dvoupodlažní zázemí. Revitalizace sadů, tedy okolí městského fotbalového stadionu, je jednou z klíčových investic projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015.   

„Převážně monofunkční území se změnilo v živý prostor. Věřím, že vzniklo další pozoruhodné místo pro setkávání lidí,“ řekl primátor Martin Baxa (ODS). Podle Klíra je největší relaxační zóna v Plzni určena pro všechny věkové kategorie a je zdarma. Bude přístupná celoročně nonstop. Pouze lezecké a skateboardové centrum se bude zřejmě na noc uzavírat. Ze sadů také zmizel nevzhledný betonový plot okolo stadionu. Jediné, co zůstalo jen na papíře, je fontána, která měla vyrůst na dlážděném náměstíčku u soutoku řek. V plánu je tam ještě socha nebo plastika.