Autobusem až do nemocnice? V Hradci jezdí nová linka 19

Hradec Králové - Nová „nemocniční“ autobusová linka číslo 19 má pomoci řešit letitý problém s malou kapacitou parkovišť v královéhradecké fakultní nemocnici. Vůbec poprvé v historii hradecké hromadné dopravy zajíždí přímo do nemocničního areálu. Radnice věří, že alespoň část lidí přesedne z auta do autobusu.

První cestující si nový spoj vyzkoušeli dnes ráno, nápad chválí. „Na to, že je to první den, byl zájem opravdu veliký,“ konstatoval řidič Milan Makový. Devatenáctka poslouží jak pacientům, tak i návštěvám a zaměstnancům nemocnice. Vyjíždí z historického centra města, v areálu nemocnice staví před několika klinikami. Do prosince bude jezdit ve zkušebním provozu. „Nemocnici přibývají nové pavilony, které jdou dále od našich zastávek. Vzdálenost je třeba zkrátit,“ vysvětlil jeden z důvodů zavedení nové linky ředitel dopravního podniku Miloslav Kulich.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Spojení budou zajišťovat nízkopodlažní autobusy každý všední den mezi 7. a 15. hodinou, tedy právě v době, kdy je nápor na nemocniční parkoviště největší. Chybí tady stovky míst, řidiči musí často parkovací plochy objíždět desítky minut, než se jim podaří najít jedno volné. Linka 19 by mohla situaci zlepšit, určitě ji ale nevyřeší, na tom se shoduje město i nemocnice. „Jediné řešení je postavit parkovací dům s kapacitou 800 míst, z nichž polovina by byla pro naše zaměstnance,“ říká ředitel nemocnice Roman Prymula. Stavět by měl soukromý investor, kdy ale stavba začne, to se zatím neví. Nemocnice doufá, že už příští rok.

Autobusová linka číslo 19 jezdila v Hradci naposledy před dvěma lety. V ranních a odpoledních hodinách sloužila zaměstnancům ČKD v Plotištích nad Labem, v březnu 2010 byla kvůli malé vytíženosti zrušena.