Větrný park přinese osadě Andělka peníze

Frýdlantsko – Nad osadou Andělka, součástí Višňové, vyrůstá větrný park o výkonu 12 megawatt. Šest větrných elektráren tam původně mělo stát už před rokem, projekt ale zpozdil odpor místních. Nakonec se s ním ovšem smířili, osada díky vyrobené energii totiž získá nemalé peníze.

Vítr fouká na kopci Větrný skoro pořád, teď komplikuje postavení sto metrů vysokých tubusů. Jeřáby se kvůli silným poryvům musely do odvolání zastavit. Tři větrníky už stojí, tři další zbývají. Proud začnou vyrábět příští měsíc. Investor společnosti WSB Koncept Lumír Pašek informoval, že obyvatelé Frýdlantska v průběhu celého roku spotřebují veškerou vyrobenou energii větrníky na Andělce.

Šest větrných elektráren se tyčí nad osadou Andělka. Ze 150 místních byla ještě před rokem asi stovka lidí proti výstavbě. Nakonec se ale i starousedlíci s větrníky smířili. Osada bude mít z provozu větrných elektráren peníze, slibuje starostka Višňové Vladimíra Erbanová. Hned po kolaudaci zaplatí investor rovný milion korun a každý rok půjde do rozpočtu jedno procento zisku, minimálně 600 tisíc. V plánu je třeba vybudování kanalizace.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Oblast je pro výstavbu větrných elektráren téměř ideální. Desítky jich stojí hned za hranicemi v Německu, a dalších 52 větrných elektráren má vyrůst zhruba 10 kilometrů od Andělky na polském území.