Táborské gymnázium bude vyučovat v noci

Tábor - Netradiční vyučování čeká studenty a učitele táborského gymnázia Pierra de Coubertina. Do lavic usednou ve středu ve 22:00 a skončí až ve čtvrtek v 6:00. Takzvaná noční šichta je recesistickou akcí, která zahajuje oslavy 150. výročí existence školy, řekl ředitel gymnázia Miroslav Vácha.

„S nápadem přišla jedna moje kolegyně a mně se moc líbil, tak jsme se rozhodli, že to celé realizujeme,“ uvedl ředitel. Podle Váchy by se v nočním vyučování škola měla vrátit do historie a připomenout si prvopočátky své existence. Učitelé se na nevšední vyučování vybaví historickými obleky, zapojit se a přijít v oblečení připomínajícím minulost mohou i studenti. „Ale není to nutné, komu se nebude chtít, může přijít v normálním oblečení,“ řekl. Historická bude i výuka. Studenty čekají předměty jako silozpyt nebo lučba. „To jsou názvy, které se skutečně používaly. Silozpyt je dnešní fyzika a lučba zase chemie,“ řekl Vácha. 

Noční šichta táborského gymnázia není povinná. Komu ze studentů by se nápad nelíbil, může prý zůstat doma. To samé se týká i učitelů. Ale podle Váchových informací budou třídy gymnázia v noci ze středy na čtvrtek plné. „Vypadá to, že zájem o toto netradiční vyučování je velký,“ uvedl.

Přesná náplň noční výuky má být překvapením. Vácha uvedl, že se však studenti nemusí obávat zkoušení na známky. „Nic takového se konat nebude, půjde hlavně o zábavu,“ řekl. Výjimečně nebude vadit ani spaní v lavicích. „Pokud někdo během vyučování usne v lavici, nic se neděje. Tentokrát to budou všichni tolerovat,“ uvedl Vácha, který na čtvrtek ve škole nařídil ředitelské volno.