Singltrek v Jizerských horách nabízí 70 kilometrů cyklotras

Liberec - V Jizerských horách dokončili základní síť rekreačních cyklistických tras známých jako singltrek. V příštích letech se proto chtějí zaměřit zejména na rozšíření doplňkových služeb. Ve třetí etapě letos vybudovali na Hejnickém hřebenu bezmála 11 kilometrů stezek nejvyšší obtížnosti, které dosud na české straně chyběly. Celkem tak budou mít cyklisté od pátku k dispozici 70 kilometrů tras.

Nová stezka vede mezi Hejnicemi a Lázněmi Libverda. „Podařilo se celý areál roztáhnout do další části Frýdlantského výběžku a přibyla i další nástupní místa,“ uvedl šéf krajského policejního ředitelství Ludvík Řičář. Třetí etapa podle něj stála čtyři miliony korun, vybudování celého areálu přes 28 milionů. „V tuto chvíli s dalším rozšířením nepočítáme, ale samozřejmě na papíře máme nějaké další návrhy,“ dodal.   

Pro hospodářsky chudé Frýdlantsko s vysokou nezaměstnaností je síť cyklostezek budovaná od roku 2009 jednou z mála možností, jak v létě do regionu přilákat turisty. A zájem cyklistů zatím očekávání naplňuje: podle starosty Lázní Libverda Jana Pospíšila do regionu o letní sezoně přijelo odhadem asi 20 tisíc cyklistů, z čehož bylo 10 až 20 procent cizinců, hlavně Němci a Poláci. „O prodloužených víkendech tady bylo 1 000 až 1 500 cyklistů,“ uvedl Pospíšil. Nová atrakce je podle něj viditelná i na změně chování provozovatelů penzionů, které bývaly v minulých letech poloprázdné. „Mění webové stránky a vydávají propagační materiály,“ dodal starosta.   

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Cykloturisty chtějí v regionu udržet delší dobu, proto se musí podle starostů v dalších letech zaměřit na rozvoj doplňkových služeb. „Sem patří i ustájení a mytí kol, vyprání věcí, základní servis pro kola,“ nastínil starosta Frýdlantu a místopředseda svazku obcí Smrk Dan Ramzer. Zlepšit a rozšířit by se měla i nabídka doprovodných programů na večer nebo pro rodiny.  

Podle Pospíšila zároveň musejí zajistit peníze pro údržbu cyklostezek. Ta si letos vyžádala asi půl milionu korun. Část peněz chtějí získat i od cyklistů. „O zpoplatnění přístupu na singltrek ani dárcovských DMS neuvažujeme. Podpořit by nás ale mohli třeba nákupem samolepek,“ uvedl Pospíšil. Na údržbě by se měli podílet i místní podnikatelé.   

Singltrek je společným projektem státního podniku Lesy ČR, Svazku obcí Smrk a České mountainbikové asociace. Ke druhé etapě se připojily i polské státní lesy a město Świeradów Zdrój. Trasy nabízejí stezky různé náročnosti, část stezek se dá projet dokonce i na invalidním vozíku. Drtivá většina tras je jednosměrná a není přístupná autům. Singltrek se podobá někdejším turistickým, lázeňským a loveckým chodníkům.