Darovat krev je dobré a jednoduché, učí se děti už ve školce

Rokytnice v Orlických horách (Rychnovsko) – Již v předškolním věku se z dětí z Rokytnici v Orlických horách stávají dárci krve. Ve skutečnosti „místo“ nich chodí do dárcovských centrer jejich rodiče, děti je ale doprovázejí a dozvídají se, proč je darování krve důležité.

Darovat krev se vydávají děti se svými rodiči obvykle do královéhradecké fakultní nemocnice. Proč je výprava nazvaná Kapka krve pro naše děti důležitá, děti dobře vědí. „Dodávají nemocným lidem krev,“ shrnula účel společné cesty za transfúzí Karolína z rokytnické mateřské školy. Především se ale děti samy poučí o významu i relativní nenáročnosti dárcovství. „Vidí, že dávat krev není nic závažného, je to docela jednoduchá věc,“ zdůraznila zdravotní sestra Věra Fibírová.

Rodiče i děti se do Hradce vracejí rádi. „Naše děti v nás tak trochu vidí hrdiny a ponesou si to s sebou dále do života,“ poznamenala dárkyně krve Vlaďka Jiroutová.

Hledat nové dárce a vychovávat k tomu děti je podle zdravotníků nutné, protože registr dárců stárne. Jako úspěch budou vnímat, pokud se mezi současnými předškoláky v budoucnu najde byť jediný, který půjde ve stopách rodičů.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)