Diecézní charita nemá na provoz, hrozí zavření jejích center

České Budějovice – Kvůli chybějícím dvěma milionům v rozpočtu začala českobudějovická Diecézní charita propouštět, krátit úvazky, snižovat platy a omezovat svoji nabídku. Podle vedení charity je to teprve začátek, pokud potřebné peníze nedostane, některá svá zařízení v příštím roce docela zavře. Diecézní charita je přitom nejvýznamnější poskytovatel sociálních služeb v Jihočeském kraji, provozuje nízkoprahová zařízení a azylové domy, má pět tisíc klientů.

Kvůli nedostatku peněz musí omezovat své služby všechna zařízení zřizovaná českobudějovickou Diecézní charitou, nejhůře na tom jsou azylové domy. Jeho existence je ohrožena už od začátku roku, teď se podařilo sehnat alespoň trochu peněz na jeho provoz. V příštím roce ale znovu hrozí jeho uzavření. „Uvidíme, kolik finančních prostředků získáme v lednu. Je to jenom na dárcích a sponzorech,“ uvedla ředitelka Diecézní charity Michaela Čermáková.

Omezení provozu už pocítili klienti i zaměstnanci na všech místech. Například nízkoprahové centrum v Týně nad Vltavou, kam pravidelně dochází 300 klientů, snížilo počet otevíracích dnů z pěti na čtyři týdně a zaměstnává už jenom dvě sociální pracovnice místo tří. Alternativa pro mladé lidi, které trápí například šikana nebo závislost na alkoholu, přitom v širokém okolí neexistuje. „Klienti si stěžují a pracovníci cítí, že na ně nemají tolik času a nemohou se jim tolik věnovat. U některých se to projevuje, že už sem nechtějí jít,“ poukázala vedoucí centra Jitka Dopitová.

Jihočeský kraj je podle jeho mluvčí Kateřiny Koželuhové schopen podpořit charitu pouze nepřímo prostřednictvím grantů. Pokud se situace nezlepší, je ohrožena existence i dalších čtyř zařízení charity.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)