Dům v Předlicích je neobyvatelný, nájemníci musí pryč

Ústí nad Labem – Majitel musí vystěhovat nájemníky z domu v ústecké čtvrti Předlice a zajistit jim náhradní ubytování. V jednom z domů se před týdnem propadl strop a jedna žena zahynula, další pak záchranáři vyprostili ze sutin. Vedení města proto v reakci začalo provádět rozsáhlé kontroly objektů v Předlicích a během kontroly zjistilo, že dům potřebuje opravy, které nelze udělat za provozu. Proto je do domu v ulici Beneše Lounského zakázaný vstup. Objekt stojí v ghettu, kde žije řada nepřizpůsobivých a sociálně slabých.

„Dům prohlédl statik a zjistil závažné závady. Dřevokazná houba narušila stropní trámy, poškozeny jsou i další konstrukční prvky budovy. Opravy nelze uskutečnit za provozu. Proto majitel musí nájemníkům zajistit náhradní ubytování a zahájit stavební práce,“ uvedla v tiskové zprávě ústecká mluvčí Romana Macová. Majitele i obyvatele domu strážníci o stavu informovali.   

Rozhodnutí stavebního úřadu, podle kterého je dům životu nebezpečný, si majitel převzal před více než třiceti hodinami. Magistrát ale násilnou evakuaci lidí nařídit nemůže a obyvatelé domu se stěhovat nechystají. Strážníci dnes sice u vchodu připevnili varování, že hrozí zřícení, obyvatele ale mohou vyhnat až v okamžiku, kdy dům skutečně začne padat.

Stejné varování přitom slyšeli před týdnem také lidé ve zničené budově jen o několik metrů dál. O den později pod troskami zřícených stropů zemřela jedna žena. Další dům, který spadl nedaleko, byl naštěstí prázdný. Magistrát se teď obává další tragédie.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Pokud by majitel domu nepostupoval správně nebo nekonal vůbec, má město v záloze i další opatření. Po zřícení domu minulý týden uvedl náměstek primátora Arno Fišera (ČSSD), že město uvažuje nebezpečné domy zbourat na vlastní náklady a peníze pak po majitelích vymáhat. 

V domě, jehož část se minulý týden zřítila, bylo podle magistrátu k trvalému pobytu přihlášeno 31 lidí včetně majitele. Protože objekt není vhodný k bydlení, vydal stavební úřad podnět ke zrušení trvalého přihlášení všech lidí.  

Policie teď prošetřuje, zda by příčinou pádu dvou stropů v domě mohlo být odstranění nosných kovových traverz. Ty tam údajně kradli dva muži, kteří z domu vyběhli těsně před pádem stropu. Ženám už se utéct nepodařilo. „Podle informací, které máme, muži v domě kradli železné traverzy. Tyto informace budou potvrzeny po vyhodnocení kamerových záznamů,“ uvedla již dříve ústecká policejní mluvčí Veronika Hyšplerová s tím, že muži jsou podezřelí z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti a hrozí jim vězení na dva roky až osm let.