K mohyle Hanče a Vrbaty se nikdo neměl, pomohli až lyžaři

Špindlerův Mlýn (Trutnovsko) – Krkonošská mohyla, která připomíná tragický osud lyžařů Bohumila Hanče a Václava Vrbaty, nespadne. Před zkázou, která neudržované mohyle hrozila, ji zachránil jilemnický lyžařský spolek. Ukázalo se totiž, že mohyla nikomu nepatří, a proto ji nikdo neudržuje.

Mohyla stojí na Vrbatově návrší vystavena všem rozmarům horského počasí. Její stav byl v poslední době velmi vážný. „Byla popraskaná, buď se tam dala strčit ruka, anebo se tam dala strčit láhev piva – díry byly až půlmetrové,“ poukázal Vlastimil Liehman ze Ski klubu Jilemnice.

Členové spolku lyžařů se ji proto rozhodli v předvečer stého výročí Hančovy a Vrbatovy smrti obnovit. Pracovali zadarmo, odpracovali na 200 hodin. „Se mnou tady pracovalo ještě šest kamarádů z klubu. Většinou důchodci, kteří na to mají čas,“ přiblížil iniciátor opravy Vlastimil Mendřický.

Událost, kterou mohyla připomíná, se stala 24. března 1913. Při lyžařském závodě na 50 kilometrů se náhle zhoršilo počasí. Český závodník Bohumil Hanč, ke kterému se nedostala zpráva o zrušení závodu, v prudké vánici promrzl. Později ho nalezl další závodník Rath, který ho odnesl na Labskou boudu, tam však Hanč na následky podchlazení zahynul. Václav Vrbata, který svého kamaráda Hanče také hledal, ho nalezl ještě dříve a podle tradičního vyprávění mu půjčil svůj svetr a čepici. Tím se však sám vystavil vánici, rovněž promrzl, a přestože byl později nalezen a přenesen na Mísečky, také on podlehl následkům podchlazení. Vrbata byl nalezen v místech, kde stojí mohyla, místo, kde ležel Hanč, připomíná menší pomník na hraně Labského dolu.

Samotná mohyla vznikla před 90 lety, když od úmrtí lyžařů uplynula dekáda. I tehdy na místě pracovali jilemničtí lyžaři a památník postavili svépomocí. Podle Vlastimila Mendřického byla mohyla postavena z místního materiálu, kameny na ni byly sebrány poblíž. Právě kvůli způsobu jejího vzniku však nebyla zakreslena do katastrálních map. Ačkoli leží v katastru Špindlerova Mlýna, nikomu nepatří – a nikdo ji tak neudržuje.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)