FN Olomouc je vybavená speciálními rehabilitačními pomůckami

Olomouc - Nové přístroje a pomůcky pro rehabilitaci získala Fakultní nemocnice v Olomouci. Nová zařízení zkrátí dobu rehabilitace a umožní tak pacientům, aby se dříve začali samostatně pohybovat. Podle odborníků nemá kombinace získaných technologií ve střední Evropě obdoby.

Do vybavení nemocnice přibyly moderní terapeutické stoly, polohovací postele nebo systém určený pro rehabilitaci pacientů s kardiovaskulárním onemocněním. Nemocnice získala také simulátor chůze v závěsu na pohyblivém pásu nebo speciální přístroj na procvičování motoriky rukou. „Problematika rehabilitace ruky je stále zásadním problémem veškeré moderní rehabilitace,“ uvedl Alois Krobot, primář oddělení rehabilitace, FN Olomouc. Nové technologie podle Krobota také výrazně usnadňují práci fyzioterapeutů.

Nové technologie přišly na pětatřicet milionů korun. Převážnou část přitom prostřednictvím svých fondů hradila Evropská unie. „Podařilo se nám modernizovat vybavení pro rehabilitační péči na současnou evropskou úroveň,“ uvedl Egon Havrlant, tiskový mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc. Každý rok projde lůžkovou částí rehabilitačního oddělení v nemocnici na osm set pacientů.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)