V Lanškrouně mají budoucí veterináři nové zázemí

Lanškroun - Práce se zvířaty jako trénink a základ budoucího povolání. Tímto směrem se vydala Střední škola zemědělská a veterinární v Lanškrouně. Uspěla se žádostí o evropské dotace a právě dnes otevřela novou stáj pro dobytek a veterinární centrum. Teoretické znalosti tak přenáší přímo do praxe.

V areálu zemědělské školy to vypadá jako na statku. Krávy, ovce, kozy, prasata nebo koně vyžadují každodenní péči a to je ideální šance pro studenty, kteří mají rádi zvířata a chtějí se jim profesně věnovat.

Za sedmnáct milionů korun se totiž škole podařilo postavit moderní stáj pro dobytek. Jako v běžné veterinární ambulanci to pak vypadá v nové laboratoři, kde studenti pracují pod dohledem zkušených lékařů. „To, co jednou vidíte, tak můžete desetkrát číst, ale zapamatujete si to líp, když to provedete, když si na to šáhnete,“ konstatuje veterinární lékařka a vyučující Hana Honsová.

  • Budoucí veterináři zdroj: ČT24
  • Budoucí veterináři zdroj: ČT24

„V téhle chvíli nás to naše zázemí opravdu staví na přední místo zemědělskych škol. Málokterá škola má takovouto možnost,“ míní další z vyučujících Rudolf Rabas. Podle vedení školy by tak absolventi teprve nedávno zavedeného oboru veterinářství neměli mít problém najít práci. 

David Hruška, ředitel, Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun

„Už teďka máme kontakty od podniků v okolí, které mají zájem o naše absolventy, tedy veterináře-asistenty.“

Někteří studenti mají navíc i vyšší cíle a počítají s vysokou školou. První absolventi oboru opustí školu v příštím roce. Celkově to bude jedna třída, tedy čtyřiadvacet studentů.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)