Labská bouda prochází modernizací - chystá se celoroční provoz

Vrchlabí – Labskou boudu chtělo ještě nedávno ministerstvo životního prostředí vykoupit a zbourat. Kontroverzní železobetonový kolos u pramene Labe totiž mnoha lidem leží v žaludku a do nejvyšších českých hor se prý nehodí. Kvůli úsporám však z tohoto plánu sešlo. Místo toho horský hotel nabírá druhý dech, bouda změnila majitele a chystá se na celoroční provoz.

Když v roce 1965 vyhořel původní hostinec z konce 19. století, vyrostl nad Špindlerovým Mlýnem velkolepý hotel ze železa a betonu. Současná Labská bouda se turistům otevřela 15. listopadu 1975. Je v ní 79 pokojů a zhruba 120 postelí. 

Podle ředitele Labské boudy Davida Žáka se teď využívá zhruba 40 % kapacity, ale do dvou let majitelé počítají s tím, že bude bouda využita naplno. „V první řadě chceme umožnit celoroční provoz, plánujeme modernizaci některých pokojů,“ uvedl Žák. Bouda stojí na jednom z nejatraktivnějších míst v Krkonoších – pár metrů od Labského vodopádu a necelý kilometr od pramene Labe. Turisté pak mohou využít dohromady šest značených tras, které od boudy vedou.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)