Záchrana vyhořelého zámku v Zahrádkách je v nedohlednu

Zahrádky - Už desátý rok stojí v obci Zahrádky na Českolipsku ruina, která zbyla z místního zámku. Památkovou budovu v zimě 2003 poničil rozsáhlý požár a od té doby se ji nepodařilo obnovit. Univerzitě Karlově, které patří, se totiž na nákladnou opravu stále nedaří získat peníze. Že se na vyhořelý zámek v dohledné době vrátí život, místní lidé už příliš nevěří.

Zámek dnes připomíná Potěmkinovu vesnici. Upravený park, čistá fasáda a v oknech muškáty. Za nimi ale ohořelé místnosti s propadlými stropy. Místní to mrzí, ztratili svou chloubu a zámecký hotel s kongresovým sálem a učebnami dával desítkám z nich práci.

Zámek hořel několik dní. Oheň se rozšířil z podkroví a budovu zachvátil celou. Střecha a stropy se propadly, z památky zbyly téměř jen obvodové zdi, do kterých navíc přes rok pršelo. Budova po požáru získala provizorní střechu a bylo nutné ji staticky zajistit. Univerzita už roky opakuje, že chce provoz zámku obnovit. Peníze ale nezískala z evropských ani norských fondů. Náklady na celkovou opravu se pohybují v řádech stovek milionů korun. „Hledáme využití pro prostory a investorské možnosti. V žádném případě nechceme situaci komplikovat nebo zdržovat,“ řekl mluvčí univerzity Václav Hájek.

Památkáři trvají na tom, že je nutné zámek obnovit. Problém vidí i v provizorním zastřešení. „Je složité odhadnout, jak dlouho vydrží. Může to být deset let, může odejít během roku,“ podotkl Petr Feige z Národního památkového ústavu. Jeden pozitivní dopad požár přesto měl. Památkáři a hasiči po něm začali intenzivněji řešit, jak se podobných neštěstí vyvarovat.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)