Hejtman vyzval šéfku zoo ve Dvoře k rezignaci, ta to odmítla

Dvůr Králové nad Labem - Hejtman královéhradeckého kraje Lubomír Franc vyzval k rezignaci ředitelku Zoologické zahrady ve Dvoře Králové Danu Holečkovou. Ta jeho výzvu odmítla. Pod jejím vedením vloni zahrada navzdory varování odborníků pustila do safari auta, zvýšila vstupné a návštěvnost se snížila o desetinu na 411 000 lidí. V srpnu ji také vyloučila ze svých řad Světová asociace zoologických zahrad (WAZA), podle níž královédvorská zoo dlouhodobě porušovala etický kodex při práci se zvířaty.

Dokonce i nekteří členové představenstva očekávali, že se ředitelka své funkce vzdá. Vzápětí se však shodli, že neexistuje žádný právní důvod pro její odvolání. Navíc je prý její pracovní smlouva velmi dobře právně koncipovaná. Kraj se proto bojí její žaloby. Mezi zaměstnanci zahrady se však hovoří dokonce o stávce.

Kritika se snáší také z řad odborníků vůči převozu čtyř bílých nosorožců do Afriky v roce 2009. Tento kontroverzní projekt si prosadila právě ředitelka Holečková, v němž sama projevuje takový zájem, že budí nedůvěrů oponentů. Ti se obávají, zda ve věci nepřevažuje nějaký její osobní zájem. Ve středu se totiž právě vrátila ze služební cesty z přírodní rezervace v Keni.

Gerald Dick, výkonný ředitel asociace WAZA:

„Zmiňované problémy zahrnují obvinění z vážného porušení etického chování v souvislosti s řadou převozů zvířat. Rada WAZA došla k závěru, že specifické podmínky nebyly naplněny. Členství Zoo Dvůr Králové proto bylo ukončeno pro neschopnost splnit standardy reprezentované etickým kodexem WAZA.“

Telefonát Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)