Opravovaný kostel přišel o dotaci

Liberec - Oprava kostela svaté Máří Magdaleny v Liberci se bude muset obejít bez evropské dotace. Památku totiž vlastní Jiří Zeronik, který byl nedávno pravomocně odsouzen za pokus o uplacení asistenta poslance Babáka. Teď přišel taky o padesátimilionovou dotaci. Nad dokončením opravy zchátralé památky tak visí otazník.

Padesát pět milionů korun z evropských peněz, které měly přispět na opravu kostela svaté Máří Magdaleny, do Liberce nedorazí. A to kvůli pravomocnému odsouzení Jiřího Zeronika za korupci. Právě on totiž stojí v čele neziskovky, která kostel vlastní. O zastavení dotace požádal sám. „Jednou z podmínek přidělování evropských dotací je beztrestnost. Právní výklady nejsou jednotné a my nechceme riskovat, že budeme muset za tři či pět let dotaci vracet,“ vysvětluje své rozhodnutí Jiří Zeronik. „V budoucnu by to možná mohl být problém, proto respektujeme rozhodnutí pana Zeronika. Na začátku listopadu by měla být jeho žádost vyřízena, to znamená, že projekt bude ukončen,“ říká k případu mluvčí ROP Severovýchod Eva Jouklová.   

Oprava kostela je teď zhruba v půlce. Stavební firma už dostala od majitele pokyn, aby práce přerušila. Stavaři přitom zrovna pracují na střeše. Pokud se nedodělá, bude do památky v zimě sněžit. „Investor nám na kontrolním dnu oznámil, že nemá peníze. My s ním budeme jednat, zda stavbu zakonzervujeme, nebo budeme pokračovat jiným způsobem,“ vysvětluje mluvčí Metrostavu František Polák. 

O zařazení opravy kostela na seznam projektů, které dostanou peníze z evropských fondů, rozhodla liberecká radnice. Protikorupční organizace byly od začátku proti. Pochybnosti vyvolávala právě osoba Jiřího Zeronika. Ten byl dřív zastupitelem Liberce za ODS a vedl areál na Ještědu. „Na Ještědu docházelo podle našeho názoru i názoru police k tunelování majetku,“ tvrdí Jaroslav Tauchman z občanského sdružení Čmelák. 

Novobarokní kostel patří již léta k nejohroženějším památkám Libereckého kraje. Po rekonstrukci, pokud bude dokončena, zde má sídlit Centrum pro geotermální energii.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)