Starosta s místostarostou se fackují o název obce

Úsilné/Voselno - Úsilné, nebo Voselno? Na názvu malé vesnice u Českých Budějovic se obyvatelé nedokážou shodnout už od vzniku Československé republiky. A pře o změnu názvu žijí i dnes, vznikla kvůli nim dokonce i kuriózní divadelní hra. Premiérou Poslední nevěsty z Voselna oslaví místní den české státnosti. Diváci uvidí, že se kvůli názvu obce dokážou její skuteční zastupitelé i poprat.

Na současných zasedáních ještě rozdílné názory rvačkou starosty s místostarostou nekončívají, na jevišti se ale poprali s chutí. Oba se svých rolí zhostili nadšeně, jen si prohodili pozice; stávající starosta hraje místostarostu a jeho současný zástupce pro změnu hlavu obce.

Hra vznikla z čirého furiantství. Nápad se zrodil při loňské oslavě ocenění Pavla Kašpárka starostou roku. „My jsme s panem starostou, přiznám se, že téměř do rána, rozdělovali role neexistující hry. A protože jsme nadchli spoustu lidí, tak bylo dost těžké od toho couvnout,“ přiblížil vznik hry její autor a historik Petr Andrle. Ochotnické divadlo mají místní lidé v krvi.  I když se tady dlouho nehrálo, byly doby, kdy tady působilo dokonce pět souborů najednou.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Název obce se z Voselna na Úsilné změnil v dubnu 1924. Z dnešního pohledu mnoha obyvatel došlo k historické chybě, kterou dnes napravovat by ale už nebylo snadné, ani levné.