Mezi Zlínem a Otrokovicemi je v provozu nový úsek silnice

Zlín - Ode dneška mohou motoristé využívat další úsek na frekventované silnici I/49 mezi Zlínem a Otrokovicemi. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovoznilo část mezi malenovickým sídlištěm a OC Baumax, řidiči tam tak mohou využívat čtyři pruhy. Podle silničářů bude díky tomu doprava plynulejší a v Malenovicích odpadnou kolony.

První úsek z Malenovic-sídliště až po Husovu ulici byl v délce 560 metrů zprovozněn loni v červnu. Druhý čtyřpruhový úsek byl otevřen dnes. V další části páteřní trasy se zatím v úseku zhruba 600 metrů jezdí ve třech pruzích. Podle ředitele ŘSD Davida Čermáka bude čtvrtý úsek dobudován do konce letošního roku a kompletní dokončení stavby se plánuje v polovině roku 2013.

Zprovozněný úsek je podle něj důležitý pro plynulost dopravy. Většina motoristů zajíždí do místního obchodního centra, díky rozšíření vozovky by měly v Malenovicích odpadnout dopravní zácpy. Kompletní zprůjezdnění třetího úseku zkomplikoval nedostatek peněz a také problém s vykoupením všech pozemků důležitých pro stavbu.

Současně s rozšířením silnice stavebníci upravili i okolí stavby. Vznikl například nový železniční přejezd, dva železniční přechody, protihluková stěna sídliště Malenovice, obnovy se dočkaly inženýrské sítě, veřejné osvětlení, chodníky či zastávky MHD.

Stavbaři pracovali na rozšíření poslední části silnice I/49 mezi Zlínem a Otrokovicemi od června 2010. Motoristé budou po opravě, která si vyžádá asi 600 milionů korun, jezdit mezi oběma městy čtyřmi pruhy, což cestování po páteřní trase výrazně zlepší.