Mačety a postřiky: České Švýcarsko bojuje s invazními rostlinami

Děčín - Správci národního parku České Švýcarsko na Děčínsku se snaží likvidovat agresivní cizokrajné rostliny, které zaplavují krajinu. Na sever Čech se dostaly zřejmě kvůli zahrádkářům. Šíření nebezpečných semen také napomáhá doprava, nejenom ta silniční ale také lodní.

Křídlatka japonská se nekontrolovaně rozrůstá a nic v jejím okolí nemá šanci přežít. I včely jí dávají přednost. „Přetahují ty naše opylovače z našich domácích rostlin na sebe samé,“ upřesnil botanik Petr Bauer. „Květy to má nádherné, ale to je prostě taková smrtící krása, to opravdu neudržíte v kultuře, neudržíte to na jednom místě, ono se to prostě rozšíří,“ uvedl ředitel NP České Švýcarsko Pavel Benda v souvislosti s netýkavkou žláznatou, která pochází z Kavkazu a svá semena vystřeluje do okolí.

Vedle ručního kosení ochránci přírody používají také chemické postřiky. Záleží na druhu a velikosti plochy, kterou nebezpečná rostlina zaplavila. Největším nepřítel je ale borovice vejmutovka ze severní Ameriky. Svým jehličím mění chemické složení půdy pod sebou a v jejím okolí proto nic neroste. „My ji vyřezáváme velmi intenzivně i za pomoci horolezců, protože ona je schopná se uchytit i na kolmých skalních stěnách,“ dodal Benda.

Správci národního parku se proto snaží lidem vysvětlovat, jak nebezpečné mohou být jejich zahrady. „Většinou lidé reagují velice vstřícně, protože si těch rizik, která jsou s těmito rostlinami spojená, nejsou vědomi,“ uzavřel tiskový mluvčí NP České Švýcarsko Tomáš Salov.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)