Na Slapech končí sezona, lodě musí na břeh

Slapy - Na Slapech končí plavební sezona a na břeh musí několik stovek lodí. Povodí Vltavy zvýšilo hladinu přehrady, aby usnadnilo majitelům člunů a jachet jejich stěhování. Kdo to nestihl tento víkend s pomocí vodohospodářů, bude si muset poradit už sám.

Na podzim ani přes zimu na Slapech nesmí zůstat žadné lodě. Z vody jim proto pomáhal traktor se speciálním vlekem.

Zazimovat se přitom chystá jen část lodí. Některé si sezonu ještě jinde na Vltavě prodlouží. „V zásadě jsem spokojenej, pro nás to končí tak někdy začátkem prosince,“ uvedl majitel lodi Karel Richter.

Plavební sezona je na Slapech od května do září. Vytažení lodí nad hladinu nařizují plavební předpisy, z vody musí podle vodohospodářů několik stovek člunů i jachet. „Plavidla nesmí před začátkem zimní sezony vůbec na této nádrži pobývat, protože jsou možné větší průtoky, a tato plavidla nesmí z důvodu bezpečnosti být na hladině,“ doplnila mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Povodí Vltavy zvyšovalo hladinu Slapské přehrady od pátku na kótu 270 metrů nad mořem, čímž se přiblížila maximální výšce. Vodohospodáři vytáhli během prodlouženého víkendu přes 70 lodí. Od pondělí potom voda v přehradě začne zase klesat k podzimní provozní hladině.