SZPI uzavřela pardubickou prodejnu zamořenou hlodavci

Pardubice – Živí i mrtví hlodavci, které nalezli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), jsou příčinou uzavření obchodu Kubík v Kostnické ulici v Pardubicích. Hlodavci narušili obaly některých balených výrobků, jejich trus byl v přepravkách s pečivem.

Inspektoři, kteří do pardubického obchodu ve čtvrtek původně přišli zkontrolovat, zda prodejna dodržuje zákaz prodeje alkoholu, místo toho nalezli několik živých i mrtvých hlodavců. Potom objevili i výsledky jejich činnosti. „Kontrola zjistila 36 balených mléčných výrobků – jogurtů a zakysané smetany – s porušením aluminiového víčka od hlodavců a kontaminovaným obsahem,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Živý hlodavec potom čekal na inspektory v chladicím zařízení mezi uskladněnými mléčnými výrobky.

Zvířata narušila také balení čerstvého ovoce a zeleniny. Mrtvé hlodavce a myší trus nalezli potom inspektoři v přepravkách s pečivem.

Podle inspektorů nejsou prodejna a sklad řádně zabezpečeny, drobní živočichové se dovnitř dostanou otvory ve zdech. Provozovna má zůstat uzavřena, dokud provozovatel neodstraní závady.

Při kontrolách zaměřených na zákaz prodeje alkoholu se inspekci znelíbila také plzeňská prodejna potravin Than Cao Thi ve Slovanské ulici. Uvnitř byl silný zápach, na zdi plíseň, inspekce nebyla spokojena ani s uložením zboží na podlaze. Provozovatel ale nedostatky obratem odstranil a prodejna mohla být znovu otevřena.