Veterináři bez hranic naočkovali v Liberci proti vzteklině 40 psů

Liberec - Dobrovolníci organizace Veterináři bez hranic naočkovali v Liberci proti vzteklině 40 psů, další zvířata očkovali v Ústí nad Labem a Brně. Všechna zvířata patřila lidem bez domova, z ubytoven a squatů. V Liberci se letos očkování uskutečnilo už podruhé, zájem byl zhruba dvojnásobný. Mezi lidmi už se to rozneslo, uvedl ředitel liberecké zoo David Nejedlo, který je jedním ze zakladatelů společnosti Veterináři bez hranic.

Očkováním psů bezdomovců se organizace už potřetí připojila ke Světovému dni boje proti vzteklině (World Rabies Day), který si 28. září připomínají desítky zemí po celém světě. „Předloni jsme očkovali poprvé v Brně, loni přibyl Liberec a Ústí nad Labem, pokud bude zájem z dalších míst, nebudeme se bránit,“ řekl Nejedlo. Očkování bylo pro psy bezdomovců zdarma, zároveň podle něj majitelé dostávali pro zvířata i tablety k odčervení. „Připravili jsme 50 vakcín, pokud by nestačily, dojeli bychom pro další,“ dodal ředitel liberecké zoo.

Akce začala ráno v Nízkoprahovém centru Naděje. Zatímco loni tam očkovali jen tři psy, dnes tam proudili zájemci v zástupu. Pak veterináři vyjeli očkovat do několika ubytoven a také do squatu v centru města. Většina zvířat, která dnes prošla rukama veterinářů, byla v dobrém stavu. „Jejich majitelé, přestože často sami nemají co do úst, na svých zvířatech nešetří, jen to očkování by jim asi nedopřáli, stejně jako nákladné operace v případě, že vážně onemocní,“ řekl Nejedlo. Jinak jsou podle něj ale často psi bezdomovců šťastnější než ti z panelového domu. „Se svým pánem jsou celý den,“ vysvětlil.

Vzteklina je velmi závažné onemocnění, které ve většině případů končí neodvratnou a bolestivou smrtí. I proto se snaží Veterináři bez hranic proti nákaze očkovat co nejvíce zvířat ve skupině, která by mohla být riziková. „Naším hlavním projektem je ala především pravidelná vakcinace psů a dalších domácích zvířat proti vzteklině v Africe,“ řekl Nejedlo. Cílem české očkovací kampaně v Africe je podle něj vytvořit okolo komunit lidí bezpečnou bariéru naočkovaných zvířat pro zamezení přenosu nebezpečné nákazy z volně žijících zvířat až na člověka.

Chovatelé psů
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Vzteklina neboli Lyssa není žádnou moderní nemocí, od nepaměti patří mezi nejobávanější onemocnění člověka získaná od zvířat. Samo jméno Lyssa dostala nemoc po antické bohyni šílenství, dceři bohyně noci Nyx. Kvůli dramatickému průběhu a nevyhnutelnému fatálnímu konci se zmínky o vzteklině objevují už v mezopotámském zákoníku starém přes 2 500 let a tématu vztekliny se později nevyhnuli ani klasici antické literatury jako Homér či Aristoteles.