Přednádraží se vylidňuje, úřady čekají

Ostrava – Stále méně lidí zůstává v ostravském ghettu Přednádraží. Původně bytové domy, které v červenci označil stavební úřad za neobyvatelné, opouštějí jejich obyvatelé sami. Úřady jsou po intenzivních srpnových sporech s majitelem budov zdrženlivé, ačkoli pravidelně verbálně vyzývají obyvatele Přednádraží k vystěhování.

Posledních 20 rodin

Z dvou set lidí, kteří bytové domy v ulici Přednádraží obývali ještě na začátku srpna, zbývají v oblasti už jenom čtvrtina, asi dvacet rodin. Stále více lidí opouští domovy kvůli blížící se zimě. V domech většinou nefunguje takřka nic – jsou odpojené od elektřiny i plynu, voda teče pouze z jednoho kohoutu, kanalizace je rozbitá. Navíc chybí většina oken. Před blížící se zimou se chtějí obyvatelé Přednádraží zachránit, shánějí peníze a pokoušejí se získat jiné byty do nájmu. Někteří ale neuspěli a v ghettu zůstávají. Začali ale hledat místa v ubytovnách. Na podporu posledních obyvatel vznikla v Ostravě výzva SOS Přednádraží, která se snaží upozornit na jejich situaci. Výzvu podpořil například Český helsinský výbor, socioložka Jiřina Šiklová, filozof Jan Sokol nebo spisovatel a hudebník Jan Burian.

Úřady, které se zprvu velmi aktivně snažily dosáhnout vystěhování obyvatel Přednádraží, nyní vyčkávají. Obvodní úřad se uchýlil pouze k pravidelným výzvám k vystěhování. „Naši pracovníci na místo docházejí každý den a upozorňují obyvatele, že kvůli špatnému stavu domů by lokalitu měli opustit, protože hrozí, že by se některé objekty mohly zřítit. Lidem vždy nabízíme náhradní ubytování,“ uvedla mluvčí městské části Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková. Podle představitele výzvy SOS Přednádraží Petra Hauzírka však obyvatelé tyto výzvy považují za nátlak. „Od místních lidí jsme dostali informaci, že jim město řeklo, že do konce září se musí vystěhovat,“ upozornil Hauzírek.

Ostravské ghetto Přednádraží
Zdroj: ČT24

Čí je kanalizace? „Naše ne!“ zní ze všech stran

Ostravský magistrát zatím podal určovací žalobu, kterou chce zjistit, kdo by se měl postarat o nefunkční kanalizaci. Zodpovědnost za její stav si totiž mezi sebou přehazuje město se státem. Původně patřila státním drahám, není však jasné, na koho přešla po jejich zániku. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková již před časem oznámila, že má k dispozici dokument, kterým se město hlásí k vlastnictví rozbité kanalizace.

Město považuje přinejmenším za spoluvlastníka také výzva SOS Přednádraží, která vyzvala, aby byly domy uvedeny do obyvatelného stavu. „A to zejména opravou kanalizace, jejímž spolumajitelem je město Ostrava, a za její stav tedy zodpovídá, a dále opětovným spuštěním dodávek pitné vody a elektřiny,“ uvádí se ve výzvě.

Přednádraží
Zdroj: ČT24

Domy se dále rozpadají

Budoucnost Přednádraží je nejistá. Technický stav budov je velmi špatný. Stavební úřad je již dříve všechny označil za neobyvatelné, jednu z nich dokonce nařídil strhnout. Od té doby se situace ještě zhoršila, protože v lokalitě působí zloději kovů. „S výjimkou domu Přednádraží 8 dochází nadále k devastaci domů, například rozebírání střech a železných částí domů,“ poukázala mluvčí Pondělíčková.

Majitel firmy Domy Přednádraží, které budovy patří, chce domy zrekonstruovat a nabídnout k sociálnímu bydlení. Mezi obyvateli kolují také informace, že by Přednádraží chtělo odkoupit město a do oblasti rozšířit sousední průmyslovou zónu.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Odříznutá lokalita Přednádraží leží mezi ostravským lokomotivním depem a přivaděčem k dálnici D1. Zatím v místě zůstává deset z původních jedenácti domů. Stavební úřad vyzval majitele, aby odstranil závady na domech s popisnými čísly 8, 10, 12, 13, 15 a 17. V pěti z nich žijí lidé. V domech číslo 4, 6, 11 a 19 už nikdo nyní. Majitel přitom musí u domu číslo 11 zazdít okna a dveře, dům číslo 19 nařídili úředníci zbourat. Dům, který již nestojí, nepatřil majiteli zbylých budov, nýbrž městské části. Ta ho nechala zbourat.