Chebské gymnázium má vlastní planetárium, přístupné je veřejně

Cheb - Gymnázium Cheb začalo ode dneška sloužit nové jazykové a komunikační centrum. K vybudování přístavby školy s moderně vybavenou posluchárnou a malým planetáriem došlo na základě společného přeshraničního projektu školy s gymnáziem v německém Oelsnitz. Planetárium bude sloužit nejen studentům, ale i veřejnosti, řekl ředitel gymnázia Jaroslav Kočvara.

Podle Kočvary jazykové centrum po dokončení partnerského centra v Oelsnitz umožní přímé počítačové spojení mezi oběma školami a rozšíří možnost interaktivní výuky. Planetárium pak bude sloužit nejen studentům středních škol, ale připraveny jsou i výukové akce pro základní školy nebo veřejnost.

„Umožňuje zobrazení viditelné hvězdné oblohy, ale také například pohled na nebe z jiného místa na Zemi nebo v jiný čas,“ řekl Kočvara.

Náklady na přístavbu školy byly 30,1 milionu korun. Karlovarský kraj, který je zřizovatelem gymnázia, na stavbu přispěl zhruba třemi miliony korun, zbytek bylo hrazeno z dotace z přeshraničního programu Cíl 3. Podle hejtmana Josefa Novotného (ČSSD) je nové jazykové centrum další investicí, která by měla zlepšit možnosti výuky ve středních školách v kraji. Kraj v poslední době dokončil novou technickou střední školu v Ostrově na Karlovarsku nebo přestavěl Integrovanou střední školu v Sokolově.