Dveře ateliérů otevírají skláři, malíři, kameníci i knihař

Jihlava - Na Vysočině se lidé mohou tento víkend podívat do ateliérů, sklářských hutí, kováren i keramických dílen. Do Dnů otevřených ateliérů se v celém kraji zapojí stovka tvůrců, proti loňskému prvnímu ročníku dvojnásobný počet.

Před rokem se do výtvarných a řemeslných dílen v kraji přišlo podívat kolem 1 000 lidí. „Dny otevřených ateliérů mají příležitost stát se u nás podobně oblíbenou akcí jako v Dolním Rakousku, kde tradice před deseti lety vznikla,“ uvedl koordinátor akce František Štibor.

Letos jsou mezi výtvarníky, kteří zvou do svých ateliérů, nejvíce zastoupeni malíři a grafici. Otevřeny budou také dílny deseti řezbářů a sochařů, několik sklářských ateliérů a hutí, keramické dílny a kovárny.

Nožíř, sedlář a multimediální tvorba

„Zájem představit veřejnosti svoji autorskou tvorbu projevilo v tomto roce také několik fotografů a fotografických ateliérů,“ doplnil Štibor. Nechybí zástupci tradičních řemesel, jako jsou kameníci, nožíř, sedlář a knihař. Lidé ale mohou navštívit i ateliér multimediální tvorby.

Přístupno bude o víkendu také 16 galerijních a muzejních prostor. Lidoví řemeslníci se představí v Muzeu řemesel v Moravských Budějovicích a ve skanzenu Michalův statek v Pohledi.

Jména umělců s adresami a dobou vyhrazenou pro návštěvníky obsahuje průvodce, který se dá sehnat v informačních centrech a v knihovnách nebo v elektronické podobě zde.

Dny otevřených ateliérů proběhly již dříve 22. a 23. září na jižní Moravě, nyní 6. a 7. října se konají na Vysočině, 13. a 14. října v Dolním Rakousku a 20. a 21. října v jižních Čechách.