Drop In se stěhuje zpět na Prahu 1 - dočasně

Praha - Metadonové centrum Drop In se stěhuje z mobilního pracoviště u Hlavního nádraží zpět na Prahu 1. Lékaři budou od středy drogově závislým vydávat metadon v nízkoprahovém středisku v ulici Karolíny Světlé, kde Drop In před dvaceti lety začínal. Uvedl to primář centra Zdeněk Veselý, Praha 1 s tím ale nesouhlasí. Přesun je dočasný, na přelomu roku se má ordinace přestěhovat do Nemocnice na Bulovce.

Metadonovému centru v závěru srpna skončila nájemní smlouva v ordinaci v ulici Ve Smečkách, kde lékaři vydávali drogově závislým lidem substituci 14 let. Praha 1 odmítla smlouvu opakovaně prodloužit. Drop In se po dlouhém vyjednávání přesunul do speciálně upraveného autobusu před Fantovu kavárnu na magistrále. Dočasně mu tam parkovací stání poskytla Praha 2. Ostatní městské části přítomnost autobusu odmítly.

Proti parkování mobilního pracoviště u budovy nádraží se ale ohradil nájemce budovy Grandi Stazioni i České dráhy. „Po jejich tlaku jsme nuceni přestěhovat se do nízkoprahového centra, které slouží drogově závislým k výměně stříkaček,“ uvedl Veselý.

Další přesun - zpět na Prahu 1

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) označil přesun léčby za nešťastný. „Nepovažuji za moudré zvýšit koncentraci drogově závislých v historickém centru města,“ uvedl Lomecký. O stěhování centra prý nebyla radnice oficiálně informována. Další postup proto zatím nezvolila. Vzhledem k tomu, že nízkoprahové centrum nesídlí v budově patřící Praze 1, budou ale zřejmě možnosti městské části omezené.   

Drop In byl v České republice jednou z prvních organizací zabývající se drogovými závislostmi. Vznikl jako nadace v roce 1991.

Centrum už v srpnu dostalo od Prahy 2 výpověď z jiné ordinace ve Španělské ulici, která slouží lidem s méně závažným stupněm závislosti. Prodloužení smlouvy radnice podmínila tím, že se do Španělské nepřesune metadonová léčba, která původně byla ve Smečkách. Rada městské části dnes výpověď stáhla.

Vydáno pod