Parkování zdarma mění centrum Teplic na odstaviště aut

Teplice - Řidiči v Teplicích budou znovu platit za parkování. Na začátku léta přitom parkovací automaty z ulic města zmizely. Ne však proto, že by teplický magistrát chtěl šetřit peněženky majitelů aut, ale z důvodu, že zatím nemohl najít firmu, která by se o parkoviště starala. Té poslední radnice vypověděla smlouvu, protože jí řádně neplatila nájem. Parkování zdarma navíc způsobilo, že jsou místa stále obsazená a ostatní nemají kam auta odstavit.

Za stání před teplickou radnicí se od léta neplatí. Někteří řidiči toho však zneužívají a z parkovacích míst si dělají garáž. Ti ostatní, kteří potřebují auto jen na chvíli odstavit, protože spěchají na poštu nebo úřad, pak nemají kde zaparkovat. „Půl hodiny strávíme jenom tím, že tady hledáme místo na zaparkovaní,“ řekla Jana Štůsková, řidička.

Společnost, která parkovací automaty provozovala, nic komentovat nechce. Při stanovené ceně parkovného 10 korun za hodinu nedokázala vydělat tolik peněz, kolik radnici slíbila. „My potřebujeme, aby se ta auta rychle točila. Cílem není vydělávat peníze,“ uvedl Jaroslav Kubera, primátor Teplic a senátor.

Nové výběrové řízení na správce teplických parkovišť je už připravené. Podle Kubery budou podmínky takové, aby se cena parkovného nezvýšila a provozovatelé parkovišť nekrachovali.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)