U nehody na D1 byla pětikilometrová kolona

Ostrovačice (Brněnsko) – Dopravní nehoda, která si vyžádala lidský život, zastavila provoz na dálnici D1 u Ostrovačic na Brněnsku ve směru na Ostravu. Dálnice nebyla uzavřena, tři hodiny se ale jezdilo pouze jedním jízdním pruhem a před místem havárie se vytvořila až pětikilometrová kolona.

Nehoda se stala před polednem na 183. kilometru ve směru na Brno a Ostravu, když osobní auto vrazilo vysokou rychlostí zezadu do kamionu. Při srážce zemřel devětatřicetiletý řidič. Jeho třicetiletá spolujezdkyně utrpěla vážné zranění, zdravotníci ji převezli do nemocnice. Po havárii zůstal průjezdný pouze levý pruh, pravý a odstavný havarované vozy zablokovaly. Havarovaná vozidla se podařilo uklidit před třetí hodinou odpoledne do odstavného pruhu, dálnice tak znovu byla zprůjezdněna ve dvou pruzích.

Kolona, která se u místa nehody vytvořila, dosáhla postupně až za 177. kilometr. I během odpoledne tak může provoz v oblasti drobně váznout, než se kolona zcela rozjede.

Včetně havárie u Ostrovačic zemřeli od rána na silnicích nejméně čtyři lidé, kvůli další smrtelné nehodě byla ráno neprůjezdná také dálnice D11, lidé umírali také na silnicích na Českolipsku a Přerovsku.