Kušnierz byl propuštěn z vazby

Ústí nad Labem - Někdejší ředitel dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz byl propuštěn z vazby. Důvodem jeho propuštění je uplynutí tříměsíční lhůty pro možné ovlivňování svědků. Vazba se týkala jedné ze tří kauz okolo ROP Severozápad, do nichž je Kušnierz zapleten. Kušnierz byl odsouzen na 7,5 roku vězení za přijímání dvoumilionových úplatků a vydírání, rozsudek ale zatím není pravomocný.

Šestačtyřicetiletý Kušnierz vedl dotační úřad rozdělující 19 miliard z evropských fondů od začátku roku 2010 do března 2011. Tehdy si pro něj policie přišla poprvé. Ve vazbě poprvé strávil necelý rok, na svobodě ale byl jen několik měsíců a začátkem července se vrátil opět za mříže. Tehdy byl obviněn z manipulací s dotacemi pro mostecký hotel Cascade. V září mu přibylo i třetí obvinění ze zneužití pravomocí a poškozování zájmů EU, které si vyslechl společně s náměstkem ústecké hejtmanky Pavlem Koudou (ČSSD), svým předchůdcem Petrem Vráblíkem i následníkem Pavlem Markvartem (ODS). Markvart a Kouda jsou také ve vazbě.

Kušnierz se z vazby pokoušel dostat několikrát a vloni v prosinci se dokonce před soudkyní rozplakal, protože prý chtěl být s rodinou na Vánoce doma. Zatímco první vazba na něj byla uvalena kvůli možnému pokračování v trestné činnosti, tentokrát šlo jen o možné ovlivňování svědků.