Jezuitská kolej v Kutné Hoře dostala nový kabát

Kutná Hora - Opravou severního křídla skončila obnova Jezuitské koleje v Kutné Hoře - sídla Galerie Středočeského kraje. Několikaleté práce na památce stály půl miliardy korun. Architekti se snažili přiblížit jezuitskou kolej co nejvíce její původní podobě. V opraveném severním křídle by měla vzniknout expozice z historie jezuitského řádu nebo replika původní knihovny. Galerie zde chce pořádat také konference a doplňkové výstavy.

„Postupovali jsme v nějakém jednotném duchu, v jednotícím smyslu, s naprostou pokorou a lokálně jsme tu budovu dořešili už podle svého,“ podotkl architekt severního křídla Jan Hájek.

Obnovy se dočkaly i unikátní zahrady

Do finále spěje taky obnova zahrad Jezuitské koleje. Přístupné budou jako veřejný park a návštěvníkům se odsud otevře dosud neznámý pohled na chrám svaté Barbory. Vedle záhonů a ukázkové vinice tudy vede i původní cesta, která z náměstí k chrámu mířila. „To je taková hlavní páteř, která by měla zpřístupnit, zprůchodnit celý areál a více ho otevřít veřejnosti,“ dodal architekt zahrad Jiří Krejčík.

Archeologové pak mluví o Jezuitské koleji jako o nejprozkoumanějším místě v Kutné Hoře. Objevili tu stopy pravěku i předměstí ze 14. až 16. století. „Víme, že na něm bylo 16 domů, asi polovinu jsme z nich částečně prozkoumali, a máme krásný snímek každodenního života toho bohatého města,“ konstatoval vedoucí archeologického výzkumu Jan Frolík.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)