Falešným internetovým obchodem si podvodník měl vydělat 1,5 milionu korun

Rychnov nad Kněžnou - Falešné internetové obchody odhalili kriminalisté z Rychnovska. Řada zákazníků, kteří si objednali zboží na AQmobil.cz nebo Fotoplusvideo.cz, zásilku nikdy nedostala. Policie jako podvodníka označila čtyřiačtyřicetiletého muže z Prahy. Ten měl během tří týdnů vydělat skoro půl druhého milionu korun.

Zákazníky podvodník lákal na internetové stránky AQmobil.cz nebo Fotoplusvideo.cz a dařilo se mu. „Jeho stránky byly topované, to znamená, že si za ně zaplatil a při vyhledávání zboží se jeho stránky objevovaly v popředí,“ popisuje jeden z kriminalistů. Za zboží si falešný obchodník nechal platit předem. Nákup na dobírku neumožňoval a balík pak ani jednou neposlal. 

Podle majitele jiného internetového obchodu Jaroslava Fišera je to následek toho, že lidé často nedodržují základní pravidla. „První, co by zákazníky mělo trknout do očí, je nesrovnatelně nízká cena. Dobré také je si přečíst reference na dotyčný internetový obchod,“ popisuje Fišer. 

Rychnovská mluvčí Police ČR Alena Kacálková potvrdila, že eviduje na dvě stě poškozených. Policie muže vyšetřuje na svobodě, že by kradl, ale odmítá. Kriminalisté ovšem tvrdí, že důkazy hovoří jasně.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)