Teplice hyzdí ruina zimního stadionu

Ústí nad Labem - Rozbořený zimní stadion dál hyzdí vstup do Teplic. Slovenská firma, která ho původně měla zbourat, práci nedokončila a opustila Teplice. Podnikatelé, kteří si demolici objednali, tvrdí, že zbořeniště stále patří slovenské firmě. Teplický magistrát zase trvá na tom, že za bourání cizího majetku utrácet nebude.

V době svého vzniku byl teplický zimní stadion možná nejmodernější v Čechách. Hlediště bylo pro sedm tisíc diváků a výhled na kluziště z každé sedačky. „Byla to moderní hala, byl to krásný kotel,“ vzpomíná bývalý hokejový reprezentant Robert Kysela. „Po menších opravách a vnitřních úpravách by sloužil dál,“ dodává dlouholetý ředitel zimního stadionu Ota Wünsch. 

Dnes už chodí na stadion jen sběrači kovů. Podle teplického primátora Jaroslava Kubery sportovci stadion lehkomyslně prodali soukromníkovi a takto to dopadlo. Poté, co přestal vynášet, prodali soukromníci stadion slovenské firmě jen za materiál, který získá bouráním. Firma ale práci nedokončila a podle smlouvy by ho teď měla vrátit. Staronoví majitelé ale už zpátky svůj stadion nechtějí. „My jsme nechtěli vrátit ruiny. Mysleli jsme si, že když se jim ho nepovede zbourat, tak nám vrátí celý stadion,“ vysvětluje spolumajitel stadionu Jiří Prokůpek.  

Podle zákona by teď stavební úřad mohl nařídit radnici, aby ruiny zlikvidovala na své náklady a pak všechno naúčtovala majiteli. „Stavební úřad to samozřejmě nařídit může,“ potvrzuje Oldřich Lukeš ze Stavebního úřadu Teplice.  

Tepličtí radní už naznačili, že neposlechnou. Podle náměstka teplického primátora Hynka Hanzy dokáže město za šedesát milionů udělat daleko víc než zbourat cizí majetek. „Zastupitelstvo, které má ten mandát, jednoznačně řeklo, že město nic bourat nebude,“ uzavírá Jaroslav Kubera. 

Poslední majitelé stadionu tvrdí, že na bourání nemají ani oni. Spoléhají ale na to, že někoho zlákají pozemky pod zbořeništěm a kupec zaplatí i demolici.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)