Telč připravila unikátní filatelistickou výstavu

Telč - Výstava věnovaná poštovní historii Telče a 75. výročí klubu filatelistů ozdobila telčskou radnici. Několika edicemi poštovních známek věnovaných náměstí se může pochlubit jen Telč a hlavní město Praha.

Barokní štíty domů, renesanční zámek i celé centrum města se proslavilo také mezi filatelisty. Telč je unikátem na poštovních známkách. „Je pravda, že čtyři známky jednoho města, to je v republice výjimka, pochopitelně po Praze,“ sdělil předseda Klubu filatelistů Telč a organizátor výstavy Bohuslav Makovička.

Poprvé se Telč objevila na třicetihaléřové známce v roce 1954. Další šedesátihaléřová s okolím Telče lákala k návštěvě Československa a osmikorunová v roce 1994 oslavovala zápis Telče mezi památky UNESCO. Ovšem nejznámější a nejpoužívanější českou známkou je padesátihaléřovka z roku 1966. „Byla vydána v množství 254 milionů, díky tomu je Telč vidět,“ upřesnil Makovička.

Telč zdobí unikátní filatelistická výstava (zdroj: ČT24)

Lístek poslaný za éry císaře pána dorazil do nového Československa

Na výstavě je ale k vidění i řada unikátů. „Jsou tady doklady z 19. století ještě z předznámkoveho období a potom první známky, které se tady začaly používat,“ řekl Bohumil Nosek z Klubu filatelistů. „Pak je tady první razítko Telče na dopise, první rakouská známka na dopise a první korespondenční lístek na světě,“ dodává Makovička.

Jedním z nejcennějších exponátů výstavy je lístek odeslaný z Jihlavy 26. října 1918 ještě z Rakouska-Uherska, který dorazil o dva dny později do Telče už v samostatném Československu. 75. výročí filatelistického klubu bude připomínat také místní Česká pošta, a to od 10. října pomocí příležitostných apost nálepek.