Plzeňský kraj odmítá mít v plánech úložiště, prý to nařídil stát

Plzeň - Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a průmyslu (MPO) chtějí, aby Plzeňský kraj zakreslil do svého dokončeného územního plánu zvažované hlubinné úložiště jaderného odpadu. Ze všech sedmi zvažovaných lokalit v ČR by tak šlo o první region, který by ho do zásad územního rozvoje zanesl. Vedení kraje ovšem ministerskou výzvu odmítá.

Kraj své negativní stanovisko vysvětluje tím, že obce úložiště nechtějí, vadí mu i nařizování; s ministerstvy nicméně stále jedná. „Stát by měl více komunikovat, a ne to podřízeným krajům nařídit. Jsme na straně obcí,“ uvedl náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD) s tím, že požadavek ministerstev přijetí plánu zbrzdil.

Resorty se podle Grünera neumí dohodnout s obcemi a přehazují odpovědnost na kraje. „Kraj nebude tlačit na obce, aby schválily v územním plánu jaderné úložiště,“ dodal. Potvrdil, že ministerstva mohou blokovat schválení velkého územního plánu kraje.

Ministerstva: Nenařizujeme

Ministerstva tvrdí, že kraji nic nenařizují. „MPO nic nenařizuje, ale v rámci aktualizace politiky územního rozvoje doporučuje všechny uvažované energetické koridory,“ uvedl mluvčí MPO Tomáš Paták.

Jeho kolega z MMR Marek Ženkl řekl, že ministerstvo neschvaluje zásady územního rozvoje. „Tato pravomoc je vyhrazena zastupitelstvu kraje, které zásady územního rozvoje vydává v samostatné působnosti. MMR dbá o soulad zásad s politikou územního rozvoje a s právními předpisy,“ uvedl. MMR podle Ženkla neví, zda MPO stanovilo podmínky územní ochrany některé z potenciálních lokalit vhodných pro úložiště a zda MPO jedná s Plzeňským krajem. MMR nerozhoduje o výběru lokalit pro úložiště, tato problematika spadá do kompetence MPO, dodal.