Schránka pro františkány bude mít unikátní zamykání

Praha – Truhláři dokončují unikátní dubový relikviář, do kterého budou uloženy kosterní pozůstatky 14 františkánů po jejich blahořečení. Jednoduchá, ale bytelná truhla je ze dvou delších stran osazená bronzovými nápisy; z jedné strany je datum umučení a blahořečení, z druhé latinský nápis „14 pražských mučedníků OFM“. Přední stěnu zdobí reliéf Madony s dítětem, který vychází z mozaiky umístěné na západním průčelí kostela Panny Marie Sněžné.

„Dodělat se ještě musí zadní stěna relikviáře, na které bude několikacípá františkánská hvězda. A chybí ještě dva kříže,“ řekl truhlář Radek Řípa, jehož rodinná firma pracuje na zakázce pro františkány více než měsíc. Hvězda bude čtrnácticípá a počet paprsků má odkazovat k počtu zabitých bratří.

Specifikem unikátní schránky bude její zámek; relikviář bude mít z každé strany zapuštěný kříž, který v sobě ponese zvláštní klíč. Jím se kompletně zamkne celý relikviář. Postup, jak otevřít schránku, budou znát pouze františkáni.

Schránka je ze dřeva starého tři sta let

Relikviář vyrobila rodinná firma z Petrovic na Havlíčkobrodsku ze dřeva tři století starého dubu. Schránka vychází z tradice takzvaných domečkových relikviářů, je asi metr dlouhá, půl metru široká, 80 centimetrů vysoká a dřevo, které je namořené voskem, je tlusté tři centimetry. Schránka se otevírá střechou a většina truhlařiny se musela dělat ručně, stroje dřevo jen brousily.

S rukama truhlářů prý „spolupracovalo“ samo dřevo. „Letokruhy na přední desce vypadají jako hlava. Reliéf Panny Marie sem přesně zapadl,“ upozornil na zajímavý detail Řípa.

Františkáni budou blahořečeni 13. října v katedrále sv. Víta. Čtrnáct bratří bylo umučeno za vpádu pasovských vojsk do Čech roku 1611, když do jejich kláštera vtrhla pražská lůza. Kosterní pozůstatky mučedníků byly vyzdviženy z pražského kostela Panny Marie Sněžné v červenci. Kosti prozkoumali antropologové a po blahořečení budou znovu uloženy v nové schránce v kostele.