Budějovice chtějí propojit městské firmy

České Budějovice – Organizaci, která zastřeší všechny firmy spoluvlastněné městem, chce vytvořit českobudějovický magistrát. Jde například o teplárny, vodovody a kanalizace nebo dopravní podnik. Město tak podle jeho představitelů ušetří. Dalším akcionářům společností, které město nevlastní stoprocentně, se ale záměr radnice vůbec nelíbí. Proti je i městská opozice.

Spojení městských firem by podle primátorského náměstka Miroslava Jocha ušetřilo především část daní z peněz, které dnes mezi jednotlivými firmami přerozděluje – zatímco například dopravnímu podniku platí radnice za obslužnost 180 milionů korun ročně, teplárna naopak vydělává desítky milionů korun. Město přitom v posledních letech zaznamenává propad rozpočtu, každý rok má asi o 50 milionů korun méně. „Kdyby se všechny tyto společnosti spojily, tak by mohlo dojít k určité daňové optimalizaci,“ upozornil náměstek Joch. Další peníze chce město uspořit na personálních nákladech nebo pojištění. Joch poukázal, že podobný model funguje například v Linci.

Radniční opozici se ale linecká cesta nelíbí. „Já si nedovedu ani v nejbujnější fantazii představit, že to, co se pracně rozebralo a je dnes funkční, by se mělo rozbourat,“ řekl zastupitel František Jelen. Výhrady mají také menšinoví akcionáři teplárny, kteří se dělí o dvacetiprocentní podíl. „Umožní městu, aby ztrátu dopravního podniku dotoval ze zisku teplárny, tedy podílu, který by jinak muselo vyplatit na dividendě menšinovým akcionářům. Pokud to má mít za následek znehodnocení našeho majetku, má si jej za tržní cenu koupit,“ řekl mluvčí společnosti Forum Energy Giuliano Giannetti.

Náměstek Joch naopak trvrdí, že menšinoví akcionáři spojením firem vydělají. „Tím, že se navýší základní kapitál, hodnota jednotlivých akcií určitě stoupne,“ řekl. Centrální společnost by podle něj měla být výdělečná.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)