Deset let po povodních začala stavba zálezlických hrází

Zálezlice (Mělnicko) – Deset let poté, co povodeň zničila většinu obce, začíná v Zálezlicích na Mělnicku stavba nové hráze za 47 milionů korun. Měla by odolat takové povodni, jaká obec postihla, obyvatelé proto věří, že zkáza podobná té ze srpna 2002 už je nepostihne. Stavba potrvá rok.

Zálezlice ležící mezi Labem a Vltavou byly jedním ze symbolů povodně, která v létě 2002 vyplavila obce a města zejména v povodí Vltavy a Labe. Voda zaplavila dvě třetiny obce, spadlo 121 domů a hospodářských stavení. Deset let poté bydlí Zálezličtí v nových domech, jezdí po nových silnicích, v obci dokonce přibylo obyvatel. Celou dekádu se ale obyvatelé obnovené obce obávali, zda je pohroma nezasáhne znovu. „Vemte si Troubky na Moravě – také si myslely, že je v životě už nikdo nevypláchne, a jak dopadly,“ poukázal zálezlický starosta Jiří Čížek na případ obce zničené při povodních v roce 1997 a znovu vyplavené v roce 2010.

Zálezlice by ale rozvodněná řeka už poničit neměla, nepřijde-li do roka. Začala stavba hráze, která bude po svém dokončení dlouhá 1 500 metrů a vysoká až čtyři metry, navržena je podle výšky hladiny z roku 2002. „Hydrologicky je to více než stoletá voda, a tudíž by obec měla být nadstandardně chráněna proti povodňovému riziku,“ zdůraznil ředitel Povodí Labe Marián Šebesta. Zálezlice hráz obepne ze dvou stran, od Labe i od Vltavy, nepůjde ale o neprostupnou hradbu. „V hrázi bude několik prostupů pro zemědělskou techniku nebo pro koně. Součástí dodávky jsou také mobilní prvky,“ podotkl ředitel Šebesta.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Podle ministra zemědělství Petra Bendla bude stát stavět protipovodňové zábrany i na dalších místech. V příštím roce by se mělo do podobných staveb v celé republice investovat kolem čtyř miliard korun. „Pak bychom chtěli otevřít novou etapu přípravy protipovodňových opatření a ta by byla spíše zaměřena na udržení vody v krajině, možnosti rozlivů v případě povodní a zejména na obnovu a čištění toků, případně rybníků,“ řekl ministr. V posledních deseti letech šlo na protipovodňová opatření 1,5 miliardy, kromě Zálezlic vznikají teď například v Mělníku.