Likérka Drak prolila stoku alkoholem, hrozí jí trestní stíhání

Kroměříž – Likérka Drak z Chvalčova na Kroměřížsku zásadně poškodila čistírnu odpadních vod v Bystřici pod Hostýnem, když do kanalizace minulý týden vypustila tři kubíky alkoholu. Bystřická čistička nyní bude po likérce žádat proplacení nákladů na záchranu čisticí technologie a podniku hrozí i trestní stíhání a pokuta za znečišťování životního prostředí.

Tři tisíce litrů rumu vypustila likérka do kanalizace v noci ze středy 26. na čtvrtek 27. září. Podle prohlášení jednatele společnosti Pavla Čanigy stojí za nehodou zaměstnanec podniku, který před obnovením výroby (po zrušení prohibice) vymýval sudy a výplachy pustil do kanalizace. „Odflinkli to, co k tomu dodat,“ řekl majitel Likérky Drak Pavel Čaniga. 

Čistírna by se mohla zmátořit do dvou týdnů

Alkohol ovšem škodí aktivační nádrži čističky v Bystřici pod Hostýnem, protože likviduje čistící bakterie. Ve vodě bylo první den přes jedenáct procent alkoholu (zaměstnanci potvrdili, že i při běžném přičichnutí byl z vody cítit rum), což je množství, které může čisticí technologii zcela zničit.

Aby bakterie v nádrži začaly zase dýchat, nesmí být na hladině kal coby vedlejší produkt bouřlivé reakce s alkoholem; zaměstnanci proto musí pěnu manuálně odstraňovat. Kal se ovšem záhy vytvoří, a to v časovém rozmezí pěti minut, ačkoli míchadla pracují na plný výkon, aby mohla kyslík a čisticí bakterie rozdmýchat. Podle aktuálních informací by se mohla čistírna vod pročistit do čtrnácti dní.

  • Kaly se musí z hladiny odstranit manuálně zdroj: ČT Brno
  • V čističce je kromě splašků i 3 000 litrů alkoholu zdroj: ČT Brno

Čistička chce náhradu, policie případ šetří

Týden pracující motory a auta, která kal odvážejí, vyčísluje čistička v nákladech na statisíce korun. Ty by jim měla za znečištění vody zaplatit právě Likérka Drak. „Zvýšené náklady na čištění po ní budeme požadovat,“ potvrzuje vedoucí provozu odpadních vod Tomáš Mozola.

Policie potvrzuje i to, že případ kontaminace odpadních vod šetří; s alkoholem se totiž mělo nakládat stejně jako s nebezpečným odpadem. „Trestní řízení v souvislosti s touto likérkou vedeme. Zatím nebyl nikdo obviněný,“ uvedla mluvčí zlínské policie Jana Macalíková.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger už počátkem týdne upozornil na to, že likérka hektolitry alkoholu vypustila před chystanou kontrolou jejích skladů. Testy kontaminované vody ovšem nepotvrdily, že by se mělo jednat o zametání stop, a metanol ve vodě nenašly. Právě etikety Likérky Drak se přitom objevovaly na láhvích s pančovaným alkoholem.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)