Budějovice dostaly pokutu za smlouvu, kvůli níž je stíhán primátor

České Budějovice – Smlouva na dodávku informačních technologií, kvůli které policie stíhá mimo jiné primátora Juraje Thomu, se může Českým Budějovicím prodražit o dalších 1,3 milionu korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže městu udělil za údajná pochybení při přidělení zakázky takto vysokou pokutu, postih zatím není pravomocný.

Proti pokutě 1,3 milionu korun, kterou udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, se může českobudějovický magistrát odvolat. Město oznámilo, že proti rozhodnutí ÚOHS podá rozklad.

Antimonopolní úřad se zabýval smlouvami města na outsourcing serverové firmy se společností Bit Servis. Radnice v letech 2007 a 2010 prodlužovala starší smlouvu, podle ÚOHS však udělila zakázku tzv. v jednacím řízení bez uveřejnění. Podmínky pro použití tohoto výjimečného druhu zadávacího řízení však splněny nebyly, konstatoval úřad. „Jednací řízení bez uveřejnění lze použít pouze v případě, kdy nelze dosáhnout klasické soutěže o zakázku. Jeho použití je vázáno na splnění řady omezujících podmínek, aby bylo možné zamezit jeho zneužívání,“ vysvětlil předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

V případě outsourcingu serverů zdůvodnily Budějovice svůj postup složitostí systému, který jiný dodavatel není schopen provozovat. To však podle ÚOHS není dostatečný důvod. „Podobně ani dosavadní dobrá spolupráce není zákonným důvodem pro zadání veřejné zakázky stávajícímu dodavateli,“ upozornil předseda Rafaj.

Vedení města po udělení pokuty řeklo, že při uzavírání kritizovaných dodatků postupovalo stejně jako v roce 1999, kdy smlouva s Bit Servisem vznikla, a v roce 2004, kdy byla prodloužena. Ani v těchto případech neproběhlo zadávací řízení, ÚOHS k tomu podle radnice nepřihlédl. „Jsme přesvědčeni, že jsme v letech 2007 i 2010 postupovali v souladu se zákonem a posléze v souladu s uzavřenou smlouvou,“ shrnula náměstkyně českobudějovického primátora Ivana Popelová.

Kvůli dodatku, kterým město prodloužilo smlouvu s firmou v roce 2010, obvinila policie primátora Juraje Thomu a bývalého magistrátního úředníka ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Primátor prý překročil svoji pravomoc tím, že přidělil nadlimitní zakázku bez výběrového řízení a městu učinil smluvní závazek 37 milionů korun. Thoma prohlásil, že obvinění jsou nepravdivá.